Külügyminiszteri találkozót szerveznek Varsóban azon 21 európai uniós tagország számára, amelyek nem vettek a hat alapító tagállam szombati berlini külügyminiszteri megbeszélésén – erősítette meg a PAP hírügynökségnek Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő.

A hírügynökséget korábban Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter (a képen) arról tájékoztatta, hogy konzultációkat folytat egy olyan, hétfőn esedékes találkozó lehetőségéről, melyen az uniós külügyminiszterek a Brexit utáni helyzetet tárgyalnák meg.

A PAP azon kérdésére válaszolva, hogy a varsói találkozóra az Európai Unió hat alapító tagjának külügyminisztereit is meghívták-e, Bochenek a német külügyminiszternek, Frank-Walter Steinmeiernek a hatok szombati találkozója után tett nyilatkozatára utalt, miszerint az uniós tagállamok „kisebb és nagyobb csoportokban találkozhatnak”.

„Találkozni különféle formátumokban lehet”- folytatta a szóvivő, hozzátéve, a lengyel vezetők úgy találtak, érdemes azokkal is beszélni, akik a berlini egyeztetésen nem vettek részt.

A várható részvételt illetően a kormányszóvivő elmondta: a rövid határidőre való tekintettel „nehéz elvárni”, hogy minden meghívott miniszter el tud jönni Varsóba.

A találkozó lehetséges tartalmát illetően Bochenek elmondta: „annak a koncepciónak a körvonalairól” egyeztetnek, mely alapján az Európai Unió a Brexit után működhet. Úgy vélte, Európa „erős alapokon kell, hogy épüljön”, mégpedig azokon az értékeken, „melyekről az uniós projekt kezdeményezői, köztük Robert Schuman beszéltek”.

„Olyan helyzetet kell megteremtenünk, hogy az EU szuverén államok uniójává váljék” – mondta a kormányszóvivő, hozzátéve, az Egyesült Királyság példája azt mutatja, hogy az európaiak „éppen ezt akarják”. „Az összes tagállamot partnerként kell kezelni, mert nincsenek olyan országok, melyek mások felől dönthetnének” – fejtette ki.

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke pénteken elmondta, a Brexitre adandó pozitív válasz az lenne, ha megreformálnák az EU-t, új európai alapszerződés kidolgozására van szükség. Hangsúlyozta, Lengyelországban „nem merült fel az EU-ból távozás gondolata”.

Andrzej Duda, a PiS soraiból megválasztott lengyel államfő szerint pedig a brit népszavazás eredménye arra inti az uniós vezetőket, hogy meg kell őrizni az EU egységét és összetartozását, és mindent meg kell tenni a dominóhatás elkerüléséért.

A hatok külügyminiszterei szombaton Berlinben egy közös közleményt adtak ki, miszerint „a különböző uniós tagországok nem egyforma elkötelezettséggel akarják a szorosabb európai egységet”, meg kell találni a módját annak, hogy „ezt jobban lehessen kezelni”. Kifejtették, komolyan veszik, hogy „az EU most tapasztalható működésével való elégedetlenség megnyilvánul társadalmaink egyes részeiben”, és azon vannak, hogy „az EU jobban működjön minden állampolgára érdekében”. A legfontosabb feladatuknak „az EU egységének megőrzését” tűzték ki.

A lengyel külügyminisztérium vasárnap azt közölte hivatalos honlapján, hogy Waszczykowski  Steinmeier német külügyminiszterrel is egyeztetett telefonon, a beszélgetés fő témája „az EU további működésének lehetséges forgatókönyvei” voltak.

A telefonbeszélgetés során Waszczykowki arról tájékoztatta német kollégáját, hogy hétfő reggel Prágában részt vesz a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) külügyminiszteri egyeztetésén. A lengyel külügyi közlemény szerint a találkozón  Frank-Walter Steinmeier is jelen lesz.

Varsó július 1-én veszi át Prágától a V4-ek soros elnökségét.

MTI