Egy évvel ezelőtt két fiatal arab férfi Svédországban megerőszakolta Agnieszka Wiśniewskát. A lengyel nő most úgy döntött, a Radio Szczecinnek elmeséli borzalmas történetét.
 

Képernyőfotó: http://radioszczecin.pl/


Képernyőfotó: http://radioszczecin.pl/

Agnieszka Wiśniewska 2007-ben költözött Svédországba, mert korábban azt olvasta, a skandináv állam biztonságos otthon a gyermekes családoknak.

Az országba költözése után dolgozni kezdett, angolul tanult, és kezdett beleszokni a stockholmi életbe – egészen addig az egy esztendővel ezelőtti napig.

„Ugyanolyan napnak tűnt, mint a többi: elmentem vásárolni, vettem kenyeret és macskatápot. Nem messze a házamtól feltűnt két férfi. Féltem tőlük. Olyan sok nő nem mer mostanában sötétedés után az utcára menni; most én is megtapasztaltam ezt az érzést. Amikor elmentek mellettem, a kabátomnál fogva elkaptak és bevonszoltak egy erdős területre… és ekkor kezdődött minden” – mesélte.

Bár nem hagyta magát, Wiśniewskát Stockholm külterületén brutálisan megverték és megerőszakolták. Amikor a közelben egy teherautót pillantott meg, minden erejét összeszedve kiabálni kezdett, és segítségért üvöltött. Ettől támadói megijedtek és elrohantak.

Miután megérkezett a rendőrség, Wiśniewskát kórházba szállították, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek és ellássák sérüléseit. Később a rendőrségtől felhívták és arra kérték, telefonon keresztül tegyen vallomást. De otthon voltak a gyermekei is, akik hallhatták volna a beszélgetést, ezért azt ajánlotta, szívesebben menne be a rendőrségre.

„Soha többé nem hívtak. Nem volt lehetőségem vallomást tenni a rendőrségen. Volt egy szemtanú, egy biciklista, aki eltekert a közelben a támadás alatt, és aki aztán megállt, hogy segítséget nyújtson. Ő az egyik lengyel szomszédom. Megadta a rendőrségnek, hogyan tudják elérni, de senki nem lépett vele kapcsolatba. Senki nem kérdezte meg tőle, mit látott vagy mire emlékszik. Soha nem is vették fel vele a kapcsolatot vele” – mondta Wiśniewska.

Amikor szeretett volna egy pszichológustól segítséget kérni a támadás feldogozásában, a klinikán többek közt azzal tették 11 hónapra várólistára, hogy „a menekülteket is éri trauma”. Végül a barátja vette rá, hogy vegye fel a kapcsolatot a médiával és perelje be a klinikát.

Wiśniewska azt állítja, a nők számára már olyan veszélyes a helyzet Svédországban, hogy este 6 után nem mernek egyedül kimenni az utcára, és már gondolkozik azon, hogy visszaköltözik Lengyelországba. Addig azonban nemi erőszak áldozatainak segít.

(demokrata.hu)