Edgars Rinkevics lett külügyminiszter légből kapottnak nevezte az AI vádjait, hozzátette, hogy a jelentés további bizonyítéka „az egykor tisztelt jogvédő szervezet teljes degradációjának”.

Hirdetés

A lett belügyminisztérium és a határőrség szintén abszurdnak nevezték az AI állításait. Mint mondták, a határőrök, a hadsereg és a rendőrség sosem alkalmaztak fizikai erőszakot vagy különleges eszközöket a migránsokkal szemben, és felhívták a figyelmet arra, hogy humanitárius okokból 195 embert engedtek be az országba a határ menti térségben hatályban lévő rendkívüli állapot kihirdetése óta. Kifogásolták azt is, hogy a jogvédők nem vették figyelembe a határon kialakult helyzetet jelentésükben.

Az AI csütörtökön közzétett jelentésében azt állította, hogy Lettország önkényesen vesz őrizetbe, bántalmaz és toloncol ki menedékkérőket. A jogvédők saját vizsgálatukra és menedékkérőkkel készült interjúkra hivatkozva úgy tudják, hogy a Szíriából és Irakból származó illegális bevándorlókat ismeretlen helyen tartják fogva a határ menti erdős térségben, mielőtt visszaküldenék őket Fehéroroszországba. Az AI felszólította az Európai Uniót, hogy vessen véget Lettország ezen cselekményeinek, ugyanakkor megállapította, hogy a fehérorosz hatóságok is súlyos jogsértéseket követhettek el.

Korábban írtuk