A londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint az orosz fegyveres erők is nyíltan beismerik, hogy veszélyes vegyszereket tartalmazó fegyvereket alkalmaznak Ukrajnában. Ezek közé tartoznak olyan harceszközök, amelyek hatóanyaga megegyezik a tömegoszlatáshoz használt rendfenntartó eszközök összetevőivel, emellett több beszámoló érkezett a fullasztó hatású klórpikrin használatáról is.

Hirdetés

A tárca hangsúlyozza, hogy ezt a vegyi hatóanyagot az első világháborúban vetették be először.

A londoni külügyi közlemény szerint Oroszország figyelmen kívül hagyja a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt, és ezzel súlyosan megsérti a nemzetközi jogot.

A minisztérium felidézi, hogy orosz ügynökök 2018-ban az angliai Salisbury városában Novicsok idegmérget is bevetettek, és ugyanezt a hatóanyagot használták 2020-ban Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezető ellen.

Korábban írtuk

A Salisburyben történt incidens felidézésével a tárca arra utal, hogy 2018 márciusában a délnyugat-angliai városban Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyaggal megpróbálták megölni az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, Szergej Szkripalt – aki kettős ügynökként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott -, és lányát, Julija Szkripalt, aki látogatóban volt apjánál.

Mindkettőjüket hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, de felépültek, és azóta ismeretlen helyen tartózkodnak.

London gyanúja szerint a merényletkísérletet az orosz katonai hírszerzés két ügynöke követte el, Moszkva azonban soha nem ismerte el, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

A brit kormány még ugyanabban az évben kiutasított 23 orosz diplomatát hírszerzési tevékenység címén.

Keddi tájékoztatásában a londoni külügyminisztérium bejelentette, hogy beutazási és nagy-britanniai tartózkodási tilalommal, valamint vagyonzárolást is tartalmazó pénzügyi szankciókkal sújtotta az orosz védelmi minisztérium sugár-, vegy- és biológiai védelmi egységének teljes állományát, köztük Igor Kirillovot, az egység vezetőjét, valamint az orosz védelmi tárca több tudományos és kutatóintézetének tagjait.

A hivatalos brit meghatározás szerint a vagyonzárolás fogalomkörébe tartozik, hogy brit állampolgároknak vagy Nagy-Britanniában tevékenykedő üzleti vállalkozásoknak tilos bármilyen tranzakció lebonyolítása olyan nagy-britanniai pénzeszközökkel vagy egyéb gazdasági erőforrásokkal, amelyek a szankciótól sújtott személy birtokában vannak, ellenőrzése alatt állnak vagy számára anyagi előnyt biztosítanak.