Antony Blinken amerikai külügyminiszter Emmanuel Macron francia elnökkel találkozik kedden Párizsban. A megbeszélések témái között szerepel Ukrajna támogatása, az Oroszországgal vívott háború és az Izrael–Hamász konfliktus is – ismerteti a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Ukrajna komoly bajban van, súlyos ember- és fegyverhiánnyal küzd, miközben folyamatos orosz támadásokkal kell szembenéznie. Macron és Blinken azért is találkoznak, hogy a növekvő globális kihívásokról beszéljenek – tájékoztatta a francia elnökség az AFP-t.

Az amerikai külügyminiszter Stéphane Séjourné francia külügyi tárcavezetővel is tárgyal. Séjourné környezetének egyik tagja szerint mindkét fél azt szeretné, hogy még intenzívebb legyen Ukrajna támogatása. A francia miniszter egyébként hétfőn Kínában sürgette Pekinget, hogy gyakoroljon nyomást Moszkvára az ukrajnai konfliktus miatt.

A Magyar Nemzet emlékeztet, a párizsi vezetők háborús lázban égnek. Emmanuel Macron odáig ment, hogy azt sem zárta ki, hogy NATO-katonák menjenek Ukrajnába harcolni. Ez pedig szakértők szerint gyakorlatilag egyet jelentene a harmadik világháború kitörésével.

A francia külügyminisztérium közölte, hogy Séjourné és Blinken a júliusi washingtoni NATO-csúcs előkészületeiről, valamint a közel-keleti, ukrajnai és szudáni „válságokról” fognak tárgyalni.

Korábban írtuk

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.