Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs, archív
Hirdetés

„Elengedhetetlen, hogy erős Európai Bizottság álljon fel, amely képes ambiciózus terveket bemutatni” – hangsúlyozta a francia köztársasági elnök az Elysée-palota udvarán a megbeszélés előtt a magyar miniszterelnök oldalán tett rövid nyilatkozatában.

„Én ezen fogok szüntelenül dolgozni Orbán miniszterelnökkel és a visegrádi négyekkel. A korábbi megbeszéléseinken számos alkalommal bebizonyosodott, hogy képesek vagyunk hasznos megoldásokat találni” – tette hozzá Emmanuel Macron a novemberben hivatalba lépő, új összetételű Európai Bizottságot érintő egyeztetésekre utalva.

A francia elnök jelezte: „őszinte és hasznos” megbeszélésre számít a magyar miniszterelnökkel, miután a jelenlegi európai helyzet ezt követeli meg.

„Nagyon fontos és érzékeny időt élünk Európában: új Európai Bizottság és új Európai Parlament áll fel, és mindkettő politikai válságon megy át, amelyet nem hagyhatunk elmélyülni és továbbfejlődni” – fogalmazott Emmanuel Macron, arra utalva, hogy az Európai Parlament illetékes szakbizottságai csütörtök délután elutasították Sylvie Goulard francia uniósbiztos-jelölt kinevezését, ezért Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök új személy megnevezését kérte Párizstól.

Emmanuel Macron az egységes európai fellépést a külső kihívások miatt is fontosnak nevezte, megemlítve a Brexitet, a migrációs politikát, az európai költségvetést, a klímavédelmet, valamint az Egyesült Államokhoz, a Kínához, az Oroszországhoz és a Törökországhoz fűződő viszonyt.

„Ezekben a témákban nem értünk mindenben egyet, és feltehetően az ebédünk után se fogunk” – mondta a francia elnök. Hozzátette, hogy megválasztása, „2017 május óta én nagyon egyszerű és egyértelmű irányt követ Európában: először ambiciózus javaslatokat tesz és úgy tekinti, hogy azokról lemondani soha nem jó út a megoldás megtalálásához”.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban rendszeresen egyeztetett Orbán Viktorral és a visegrádi négyekkel és „mindig megmondta az igazságot, akkor is, ha nem értettek egyet”.

Emmanuel Macron jelezte: nem hisz a Nyugat-Európa és Kelet-Európa közötti megosztottságban.

„Egyetlen Európa van, a tagállamoknak ugyanolyan jogaik és ugyanolyan kötelezettségei vannak” – mondta a francia államfő.

„A 27-ek Európájában nem tudunk mindannyian ugyanabban a ritmusban haladni ugyanazokban a témákban” – tette hozzá, példaként említve a schengeni övezetet és az eurózónát. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden terület nyitva áll minden tagállam előtt, és „meg kell tartani a dinamikát azok előtt, akik csatlakozni kívánnak”.

„Senkinek nem lehet monopóliuma az európai ambíciókat illetően, de senki sem akadályozhatja az európai ambíciókat” – vélte Emmanuel Macron, megemlítve a közös piac védelmét a Brexit esetén, valamint „a jogállamiság és az egyedi szabadságjogok” értékét.

„A 27-ek Európájában mindig tárgyalnunk kell, a párbeszéd soha nem szakadhat meg, a nézeteltérések csökkentésén vagy túllépésén kell dolgoznunk” – mondta a francia elnök, aki szerint „Európának még több szuverenitásra, még több ambícióra és még nagyobb egységre van szüksége”.

Emmanuel Macron úgy fogalmazott, hogy aki azt gondolja Európában, hogy „a belső megosztottság erősebbé tehet minket, téved, és gyengít mindannyiunkat”. Hozzátette, biztos abban, hogy ezzel Orbán Viktor is egyetért, ezt bizonyítja az európai védelmi politikáról szóló állásfoglalása, és az tény, hogy Magyarország előnyben részesíti az európai védelmi ipart.