A négy évig tartó munkával felépített háromszintes – szintenként több mint 200 négyzetméteres – közösségi ház a magyar cserkészmozgalom egyik legnagyobb szabású beruházása, a tízhektáros Hárshegy Cserkészpark új központja.

Hirdetés

Turul Háznak nevezték el. Felépítésében számtalan órányi önkéntes munkával vettek részt németországi magyarok, sokan hétvégéik sorát áldozva a közös ügyért. Használói nem csak cserkészek lesznek, hiszen táncházi foglalkozástól több napos tanácskozásig egy sor rendezvénytípusra alkalmas, így az egész magyar közösséget szolgálja majd – emelte ki a közmédiának adott nyilatkozatában Klement Kornél, a Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének (BUOD) elnöke, hozzátéve, hogy egyesületük is a csaknem száz cserkész és öregcserkész részvételével felavatott – és katolikus szertartással felszentelt – központban tartja majd idei közgyűlését. Kiemelte, hogy az intézmény önfenntartó lesz, mert a parkkal együtt – amelyben egyszerre akár hat cserkészcsapat is táborozhat – komoly vonzerőt fejt ki a hasonló intézményekkel nemigen rendelkező német cserkészmozgalomban, kiadásával így megteremthető az üzemeltetés pénzügyi háttere.

A beruházást magánszemélyek, német cégek és a munkát az első ötlettől kezdve segítő helyi önkormányzat mellett a magyar kormány is támogatta, a Nemzetpolitikai Államtitkárság révén. Szilágyi Péter helyettes államtitkár az átadó ünnepségen elmondott beszédében kiemelte, hogy csaknem 400 millió forinttal járultak hozzá az ifjúsági mozgalom új németországi közösségi házának felépítéséhez.

„Tettük ezt azért, mert felismertük, hogy ez nem csupán egy épület, hanem befektetés, befektetés a németországi magyarság jövőjébe, egy erős és tenni akaró közösség jövőjébe” – húzta alá a helyettes államtitkár.

A Nürnberg térségében fekvő Kastl évtizedek óta a magyar diaszpóra életének fontos helyszíne. A település mellett fekvő egykori erődkolostorban (Burg Kastl) működött a bajor kormány támogatásával 1957-ben alapított magyar gimnázium, amelyben a kilencvenes évekig tanultak magyar származású nyugat-európai diákok. Az első cserkésztábort már 1958-ban megszervezték, és idővel Kastl a KMCSSZ legfontosabb bázisa lett az amerikai New York államban, Buffalo térségében működő Sík Sándor Cserkészpark mellett.

Az ifjúság nevelése mellett a magyar nyelv és kultúra megőrzését és átadását is szolgáló cserkészmozgalom bajoroszági táborainak hagyománya kilencvenes évek elején állandó intézménnyé vált. A ligetes kiránduló- és táborozóhely a bejegyzett bajor civil szerveztként működő Magyar Cserkészpark Egyesület tulajdonába került, amely folyamatosan fejleszti a terület infrastruktúráját.

Korábban írtuk