Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselő emlékeztetett arra, hogy Magyarországon mind ez ideig rendkívül gyenge az Unió által biztosított források kifizetési aránya, amely a 2007 óta eltelt időszakra nyújtott alapok mindössze 34,6 %-át hívta le 2009 végéig.

A néppárti képviselő kiemelte, a kormány felelőssége lett volna, hogy biztosítsa a magyar gazdaság számára létfontosságú strukturális források gyors, ugyanakkor hatékony kifizetését. A jelenlegi parlamenti előterjesztés Magyarországot az Unió legrosszabbul teljesítő öt tagállama közé sorolja, többek között a költségvetési összeomlás szélére sodródott Balti államok mellé.

Surján László arra törekszik, hogy a 2007-ben megnyílt és máig fel nem használt uniós források ne vesszenek el. A jelenlegi szabályok szerint ezen összegeket 2010 végén el kell költeni.

– A válságra hivatkozva az új módosított szabályok alapján a még fel nem használt összegeket a tagállamok 2013-ig lehívhatják. Magyarország számára, ami mintegy egy milliárd euró megmentését jelenti. Egy további módosítás révén egyfajta gyorssegélyként több mint 300 millió euró előleghez is hozzájuthatunk a felzárkóztatási forrásokból – hangsúlyozta Surján László.