Magyar rendőri kontingens indult Szerbiába és Macedóniába szerdán, hogy a fogadó országokkal közös határrendészeti műveletekben vegyen részt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján.

A közlés szerint Szerbiába 15, Macedóniába 30 utazik, akiket Pozsgai Zsolt személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes búcsúztatott Budapesten, a Készenléti Rendőrség központjában.

A rendőrök a macedón-görög, illetve a szerb-bolgár határon járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, valamint közreműködnek az embercsempészek és a Macedónia, illetve Szerbia területére belépő migránsok előállításában. A kiutazók nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem a mélységi területen található főbb és alsórendű utakon is – írták a honlapon.

Hozzátették, mindkét kontingenst terepjárókkal, éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, a Macedóniába utazó kontingenst pedig mobil hőkamerával is felszerelték.

A magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat a macedón, illetve a szerb fél irányítása, felügyelete mellett – fűzték hozzá.

MTI