Rahm Emaneul apja -aki Izrael állam megalakulása előtt az Irgun nevű terrorszervezet tagja volt- Izraelben él, és fia kinevezése után interjút adott a Maariv című lapnak, s a többi között azt fejtegette, hogy hogyan befolyásolja a fia az Obama-adminisztráció várható közel-keleti politikáját.

"Nyilvánvalóan Izrael-barát politika irányában befolyásolja majd az elnököt, de miért is ne tenné?" – mondta az idősebb Emanuel, majd így folytatta: "Miért, mi ő, arab? Nem azért megy a Fehér Házba, hogy a padlót söprögesse!"…

Az Amerikai-Arab Diszkrimináció-ellenes Bizottság "elfogadhatatlan gyűlöletkeltés"-nek minősítette a nyilatkozatot, és levélben szólította fel Rahm Emanuelt, hogy nyilvánosan határolódjék el e megjegyzésektől. A Fehér Ház leendő kabinetfőnöke ezt meg is tette, és egyúttal találkozót javasolt az arab-amerikai közösség képviselőivel.

Közben a republikánusokhoz közelálló The Washington Times is felhasználta az incidenst arra, hogy megkérdőjelezze Obama várható közel-keleti politikáját, és kétarcúnak nevezze Obamát.

Fidel Castro gyanakvóan tekint Obamára

Fidel Castro volt kubai elnök szerint naiv gondolat Barack Obama jó szándékában bízni. A kubai forradalom nagybeteg vezére ezúttal egy internetes oldalon megjelent írásában fejtette ki véleményét az Egyesült Államok megválasztott elnökéről.

Castro szerint különösen naiv lenne azt gondolni, egy intelligens ember jó szándéka változtatni tudna mindazon, ami évszázadok óta az egyéni érdekek és az egoizmus diktátálására halmozódott fel. Az emberiség története mást mutat – fűzte hozzá.

"Sokan arról álmodoznak, hogy egy egyszerű változás a birodalom élén, azt türelmesebbé és kevésbé harciasabbá tenné" – elmélkedett az agg politikus, aki az amerikai elnökválasztás előtt kifejtette, hogy Obama intelligensebb és Kubával szemben elfogulatlanabb, mint ellenfele John McCain.

Obama megválasztása előtt kilátásba helyezte, hogy könnyíthet a Kuba ellen 1962-ben bevezetett amerikai gazdasági büntetőintézkedéseken, és hajlandó tárgyalni Raúl Castróval, aki februárban vette át az államfői teendőket bátyjától.

(MR, nol.hu)