„Két évvel ezelőtt, 2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az európai szereplők meghatározó részvételével zajló minszki folyamatnak ezzel vége szakadt”

Hirdetés

– írta a közlemény.

„Az európai kontinensen a 2. világháború és a Balkán-háborúk után ismét nyílt háború pusztít, felfoghatatlan veszteséget és szenvedést okozva. Magyarország gyászolja a háború áldozatait, együtt érez az özveggyé és árvává tett százezrekkel, segítséget nyújt Ukrajnának a sérültek ápolásában és a háborús rokkantak ellátásában, történelme legnagyobb humanitárius segélyprogramjával támogatja a földönfutóvá és menekültté tett milliókat, tevékenyen hozzájárul Ukrajna energiaellátásának biztosításához, illetve újjáépítéséhez” – tette hozzá a közlemény.

„Magyarország határozott álláspontja, hogy a konfliktusnak nincsen katonai megoldása. A háborút nem kiterjeszteni és eszkalálni kell, hanem véget vetni annak. Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és erre hívja fel a harcoló feleket”

– fűzte hozzá.

„Ukrajna szuverenitásának megőrzése Magyarország elemi érdeke, Magyarország kormánya ezért minden fórumon továbbra is határozottan fellép”

– olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Korábban írtuk