Linda-Thomas Greenfield az ENSZ-közgyűlés elé terjesztett dokumentummal kapcsolatban sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy annak támogatása kifejezetten a békéről szól, és nem nagyhatalmi versengésről, választásról az Egyesült Államok és Oroszország között.

Hirdetés

Kifejtette, hogy a határozati javaslat az ENSZ alapokmányának védelmében született, és az ENSZ egyik alapelvéről szól, arról, hogy egy ország nem veheti el egy másik állam területét erőszakkal.

A nagykövet úgy fogalmazott, hogy a háborút egyedül Oroszország fejezheti be – „akár még ma” – azzal, hogy kivonja csapatait Ukrajnából, és tárgyalóasztalhoz ül. Úgy vélte, hogy „ha Ukrajna nem harcol tovább, akkor az Ukrajna végét jelenti, míg ha Oroszország hagy fel a harcokkal, akkor a háború véget ér”.

Az amerikai diplomata hozzátette, ameddig nem kezdődnek béketárgyalások, addig az Egyesült Államok kiáll Ukrajna mellett, „tartson, ameddig tart”, hogy igazságos és tartós béke születhessen. A nagykövet Oroszországot pária államnak nevezte, és megjegyezte, hogy az Egyesült Államok célja Ukrajna támogatásával az is, hogy Kijev erős pozícióban bocsátkozhasson béketárgyalásba, ha úgy dönt, hogy megteszi.

Korábban írtuk

Oroszország ENSZ-nagykövete múlt pénteken a Biztonsági Tanács ülésén úgy nyilatkozott, hogy nem bízik az ENSZ főtitkárának szándékaiban, aki – az orosz diplomata véleménye szerint – a Nyugat álláspontját visszhangozza, és soha nem fogalmaz meg bírálatot Kijev felé. Azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ-nek közvetítő szerepet kellene vállalnia a konfliktus enyhítésében, a nagykövet a fenntartásait hangoztatta, a világszervezet főtitkárának elfogultságára hivatkozva.

Az ENSZ Közgyűlése várhatóan csütörtökön szavaz az Ukrajna által beterjesztett határozati javaslatról, amelyet Kijev a szövetségesekkel egyeztetve fogalmazott meg. A közgyűlés tavaly két határozati javaslatban ítélte el Oroszországot, a jelenleg szavazati joggal bíró 191 tagállam közül azokat 141, illetve 143 ország támogatta.