Sir Keir Starmer – aki a Labour vezetői tisztségének betöltőjeként a párt miniszterelnök-jelöltje is – a Centre for European Reform (CER) nevű, uniós elemzésekre szakosodott londoni stratégiai kutatóműhely hétfő esti politikai fórumán felszólalva úgy fogalmazott: vannak néhányan, akik szerint a Brexitet, vagyis a brit EU-tagság megszűnését nem működőképessé kell tenni, hanem vissza kell fordítani.

Hirdetés

Starmer kijelentette: ezzel a legkevésbé sem ért egyet, mivel egy ország nem haladhat előre, nem növekedhet úgy, hogy közben folyamatosan a múlt vitáira összpontosítja figyelmét.

Mindezek alapján „nagyon egyértelműen kijelenthetem”, hogy Nagy-Britannia munkáspárti kormányzás alatt sem lépne vissza az Európai Unióba, nem csatlakozna újból az EU egységes belső piacához és vámuniójához sem – mondta a CER hétfői londoni rendezvényén tartott beszédében a Labour vezetője.

Starmer szerint a régi viták újrakezdése semmilyen módon nem ösztönözné a gazdaság növekedését, nem csökkentené az élelmiszerárakat, nem segítené a brit üzleti vállalkozások sikerét a modern világban.

Korábban írtuk

A Brexit visszafordítása a megosztottság további mélyülésének receptje lenne, elvonná a figyelmet az emberek előtt tornyosuló nehézségekről, és garantálná, hogy Nagy-Britannia „még egy évtizedre leragadjon” – mondta a Munkáspárt vezetője.

A brit gazdaságot sújtó munkaerőhiányra utalva hozzátette: kormányra kerülése esetén a Munkáspárt az EU-n belüli szabad mozgás elvét sem érvényesítené újra Nagy-Britanniában csak azért, hogy rövid távú megoldást találjon a problémára.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, miután a brit EU-tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

A Brexit feltételrendszeréről a konzervatív párti brit kormányok által Brüsszellel kötött megállapodás alapján Nagy-Britannia az egységes belső piacról és a vámunióból is kilépett.

Sir Keir Starmer két éve áll a Munkáspárt élén, de most először fejtette ki a nyilvánosság előtt ennyire egyértelműen, hogy kormányra kerülése esetén nem kívánja visszavezetni Nagy-Britanniát az Európai Unióba.

Ezzel az állásponttal a párt több prominens képviselője nem ért egyet.

Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere hétfő este a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: meggyőződése szerint az ország jövőjét az szolgálná a legjobban, ha Nagy-Britannia az EU egységes belső piacának tagja lenne.