A választási törvény módosítása 2025 január elsején lép életbe. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a külföldön élő csehek már a jövő októberi képviselőházi választáson is élhetnek ezzel a lehetőséggel. A törvénymódosítást elsősorban az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO), illetve a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom ellenezte. A két politikai tömörülés, amelyek a legutóbbi parlamenti választásokon csak elenyésző támogatást kaptak a külföldi csehek körében, jelezte: mérlegelni fogja, hogy az ügyben az alkotmánybírásághoz fordul. Az ellenzék azt állítja, hogy a levélszavazás ellentétes az alkotmánnyal. Vít Rakusan belügyminiszter kijelentette: meggyőződése, hogy a törvénymódosítás kiállja az alkotmányosság próbáját.

Hirdetés

Petr Pavel kedden a cseh nagykövetek prágai értekezletén elmondott beszédében a törvénymódosítást olyan jó irányba tett lépésnek minősítette, amely elősegíti a külföldi csehek szavazását.

A külföldön élő csehek eddig csak az ország 110 nagykövetségén adhatták le szavazataikat. A prágai külügyminisztérium becslése szerint külföldön mintegy 600 ezer cseh állampolgár él. A hatóságok azzal számolnak, hogy a levélszavazás a jövőben növelheti a külföldön leadott szavazatok számát.

A külföldi szavazatokat a négy csehországi régióban leadott szavazatokhoz adják hozzá.

Korábban írtuk