Az egy hónapja indított vizsgálat után a Guinness arra jutott, hogy nem rendelkezik a szükséges bizonyítékokkal ahhoz, hogy fenntartsa a Bobinak adományozott címet – közölte a világszerte rekordokat megállapító szervezet.

Hirdetés

Bobi tavaly februárban lett a legöregebb élő kutya és a valaha élt legöregebb kutya. Az állat 2023 októberben halt meg, 31 évet és 165 napot élt.

Az Alentejo masztiff fajtájú eb, amelynek a születéskor várható élettartama 12-14 év közötti, macskákkal körülvéve élt egy Conqueuiros nevű közép-portugáliai faluban.

A kutya kivételes életkorát – ami 30 év és 266 nap volt a cím odaítélésekor – számos állatorvos és szakember megkérdőjelezte, így a Guinness bejelentette, hogy felfüggeszti a kutya címeit, amíg le nem folytatja a vizsgálatot.

Korábban írtuk

Bobi gazdája, Leonel Costa a döntéskor megesküdött arra, hogy „minden kétely alaptalan”.

Bobi korának ellenőrzésekor a Guinness egyebek mellett a Társállat-információs Rendszer (SIAC) nevű portugál adatbázisra támaszkodott, amely nem kért bizonyítékokat a 2008 előtt született állatok koráról, amikor a kutyát 2022-ben jegyzékbe vették – közölte a közlemény által idézett Mark McKinley, a Guinness World Records igazgatója.

Tekintettel arra, hogy a kormeghatározás rendkívül nehéz, a Guinness közölte: nem áll módjában megerősíteni, jelenleg melyik kutya érdemes a címre.