Fotó: ShutterStock/Abd_Almohimen_Sayed
Hirdetés

Az IOM közlése szerint a nyílt fegyveres konfliktus áprilisi kirobbanása óta az országon belül több mint 4 millió ember hagyta el az otthonát, míg további 1,1 millió ember a szomszédos országokba menekült. A szervezet szerint több mint 750 ezren Egyiptomban vagy Csádban kerestek menedéket.

A konfliktus rendezésére irányuló nemzetközi közvetítői erőfeszítések eddig kudarcot vallottak. A konfliktus kitörése óta legalább kilenc tűzszüneti megállapodás született, és mindegyik kudarcba fulladt.

Szudánban április közepén kezdődött a konfliktus Abdel Fattáh al-Burhán elnök és egykori alelnöke, Mohamed Hamdan Dagalo között. A harcok főként a fővárosra és térségére, valamint a nyugati – Csáddal határos – Dárfúr régióra összpontosulnak. A szudáni egészségügyi minisztérium augusztus közepén közzétett adatai szerint eddig legalább négyezren vesztették életüket, és hétezernél is többen sebesültek meg a harcokban.

Az utóbbi időben Afrika több országában történt katonai puccs, legutóbb a nyugat-afrikai Gabonban, ahol röviddel a választások eredményeinek kihirdetése után vette át a hatalmat a hadsereg.

Korábban írtuk

Egy hónappal korábban Nigerben hajtottak végre puccsot, tavaly pedig Szudán mellett Burkina Fasóban, Csádban, Guineában és Maliban történt katonai államcsíny.