Az amszterdami Wertheim Parkban található holokauszt-emlékműnél elmondott beszédében Mark Rutte kiemelte, a túszejtés, a nemi erőszak és a csonkítás a „legmocskosabb fegyver” a félelem és a terror terjesztésére.

Hirdetés

Közölte, a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen elkövetett októberi terrortámadása antiszemita reakciók hullámát indította el, Hollandiában is iskolák és zsinagógák védelmének megerősítéséhez vezetett. Azt mondta ugyanakkor: mostantól minden nap és mindenkivel beszélni fog a gázai háborúról. A nyílt és kritikus párbeszédet Izraelről és Izraellel fenn kell tartani – jelentette ki.

A miniszterelnök egyúttal sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az emberek ismét nem érezhetik magukat biztonságban, hogy az atrocitások veszélye ismételten világszerte fennáll. Az antiszemitizmus ismét nyíltan jelenik meg, ami még inkább szükségessé teszi annak hangsúlyozását, hogy a holokauszt soha többé nem ismétlődhet meg, hogy a „Soha többé Auschwitz!” ne váljon üres frázissá – jelentette ki.

„Ma több mint 100 ezer holland zsidó és több mint 200 holland roma és szinti emléke előtt tisztelgünk, akiket származásuk miatt gyilkoltak meg. Tisztelettel adózunk emlékük előtt, és nem tehetünk jobbat, mint hogy továbbra is szót emelünk a gyűlölet és a kirekesztés, az erőszakkal való fenyegetés és az antiszemitizmus ellen” – fogalmazott.

Korábban írtuk

Végezetül hangsúlyozta, folytatni kell a megemlékezést a múltért és a jelenért, az áldozatok emlékének őrzése miatt, valamint a jövő nemzedékeinek érdekében. Szükséges átadni a holokauszttal kapcsolatos ismereteket a fiataloknak, mert „nem engedhetjük meg, hogy ez újra megtörténjen” – tette hozzá beszédében a leköszönő holland kormányfő.