Az ügy két tizenéves iraki lányt érint, akiknek az első menedékjog iránti kérelmét Hollandiában elutasították. Ezt követően újra kérelmet nyújtottak be arra hivatkozva, hogy huzamos hollandiai tartózkodásuk során azonosultak a nyugati társadalomban követett normákkal, értékekkel és magatartásformákkal. Úgy vélik, hogy Irakba való visszatérésük esetén képtelenek lennének megfelelni egy olyan társadalom szabályainak, amely nem biztosít a nők és lányok számára a férfiakéval azonos jogokat, és attól tartanak, hogy Hollandiában formálódott identitásuk miatt üldöztetés fenyegeti őket. Mivel második kérelmüket is elutasították a holland hatóságok, ezért az uniós bírósághoz fordultak jogorvoslatért.

Hirdetés

A luxembourgi testület keddi határozatában megállapította, hogy azok a nők és lányok, akik „azonosulnak a nők és férfiak közötti egyenlőség alapvető értékével”, jogosultak menekültstátuszra, ha a hazájukban uralkodó körülmények olyanok, hogy emiatt üldözötteké válnának.

Az uniós törvényszék azt is kimondta, hogy egy uniós tagállamban való hosszú tartózkodást – különösen, ha az egybeesik a kiskorú kérelmező identitásképző életszakaszának időszakával – figyelembe kell venni annak megállapításakor, hogy a nyugati értékek elfogadása miatt üldöztetés fenyegeti-e őket.

A bírósági döntésben hozzáteszik: ha a menedékkérő kiskorú, a nemzeti hatóságoknak – a kérelem megalapozottságának egyedi vizsgálata keretében – mindenképpen figyelembe kell venniük a kérelmező mindenekfelett álló érdekét.

Korábban írtuk