A jelek szerint jól választott John McCain, amikor Sarah Palin alaszkai kormányzót emelte maga mellé alelnökjelöltnek: a USA Today és a Gallup közös hétvégi felmérése szerint hat százalékpontos előnyt szerzett demokrata riválisával szemben.

A hétvégén készített közvélemény-kutatás eredménye szerint McCaint a regisztrált szavazók 50 százaléka támogatja, míg Obamát 46. Még nagyobb, tíz százalékos (54-44) az előnye a biztos szavazók körében – ekkora különbség a republikánusok javára utoljára januárban volt.

A múlt heti pártkonvenció nem csak a Fehér Házért harcba induló páros népszerűségének tett jót, hanem javította a párt kongresszusi jelöltjeinek megítélését is – derült ki a felmérésből.

Larry Sabato, a Virginiai Egyetem politikatudomány-tanára szerint egyértelműen Sarah Palinnak köszönhető a siker. Óvott azonban a túlzott derűlátástól is, hiszen a konvenciók utáni első felmérések csak fele-fele arányban jövendölik meg a választás kimenetelét. „Ugyanekkor eséllyel találjuk el a nyertes akkor is, ha feldobunk egy pénzérmét” – figyelmeztetett.

McCain a gazdaságról vallott nézetei miatt tudta ledolgozni a hátrányát Obamával szemben – márpedig messze ez a kérdés izgatja a legjobban az amerikai választókat.

A vele szembeni fenntartásokat pedig változatlanul George W. Bush „okozza”: a megkérdezettek 63 százaléka attól tart, hogy politikája túlságosan hasonló lesz a mostani elnökéjéhez.

(InfoRádió / USAToday)