Várhatóan 7-7,5 millió tonna gabonát takarítanak be az elkövetkező egy hónapban a gazdálkodók. A jó termés azonban ezúttal inkább aggodalomra, mint örömre ad okot. A raktárakban ugyanis még mindig ott porosodik a tavalyi évről megmaradt 6,5 – az MVH szerint 4,5 – millió tonna gabona. Ezt a készletet a mai napig nem adták el sem itthon sem külföldön, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége úgy tudja, idáig mindössze százezer tonnát szállítottak el. Ezzel szemben az MVH-ban azt állítják, hogy idáig 3,2 millió tonnányit vásároltak föl, és ennek túlnyomó többségét az eredeti helyen vették át.

Uhercsák András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtanácsosa szerint egyes térségekben komoly elhelyezési gondok lehetnek, ha nem szállítják el a hegyekben álló terméket, vagy nem sikerül elvégezni az új termés befogadásához szükséges fertőtlenítési munkálatokat. A szervezet bírálja az Európai Uniót, mivel év elején rendkívüli eljárással négyről hét hétre hosszabbította az intervencióra felkínált búza maximális felvásárlási idejét. Ezzel kár érte a termelőket, hiszen az átvétel elhúzódása lenyomta az árakat.

A minisztérium és az MVH válságtervet is kidolgozott arra az esetre, ha a múlt évi gabona egy részét nem tudná elhelyezni, így vasúti, honvédségi és egyéb szükségtárolókat létesítenének. Holott Spanyolországban vagy Portugáliában jó helye lenne a gabonának. Azért pont ott, mert ez a két ország kapott engedélyt Brüsszeltől 1 millió tonnányi ukrán és dél-amerikai búza behozatalára. Eredetileg tőlünk várták volna ezt a mennyiséget, a magyar kormány azonban raktározási és kiszállítási nehézségekre hivatkozott.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője leszögezte, hogy a halogató kormányzati magatartás vezetett odáig, hogy még most sincs megoldva az őszi betakarítású gabona elhelyezése. Mind a legnagyobb ellenzéki párt, mind a szakmai szervezetek jelezték a problémát az illetékeseknek, de süket fülekre találtak. Az agrárminiszter viszont úgy nyilatkozott, hogy mivel külföldön is bérelnek tárolókat, a nyári gabonatermények elhelyezésére lesz elegendő raktárkapacitás, csupán az őszi búzával nem tudnak majd mit kezdeni.

Gráf József úgy nyilatkozott, hogy a gabonaproblémát igazából az oldaná meg, ha a termés java részét az állatokkal etetnék fel, de mivel az állatállomány létszáma az elmúlt évtizedekben töredékére esett, ez csak részben lehetséges. A másik gond a miniszter szerint, hogy a mi szállítási adottságaink sokkal rosszabbak, mint azoké az országoké, amelyek tengeri kikötővel rendelkeznek.

simon