A Szabad Európa Rádió balkáni irodájának beszámolója szerint a parlament gyors megalakulása után heves vita vette kezdetét a házelnök személyéről, végül Afrim Gashi megválasztását 76 képviselő támogatta és hat ellenezte.

Hirdetés

Gashi közölte: attól függetlenül, hogy melyik párthoz tartozik, arra fog törekedni, hogy minden képviselőnek egyenlő jogokat biztosítson a törvényhozásban.

A május 8-i választást a konzervatív Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) nyerte meg, a 120 fős törvényhozásban 58 helyet szerzett. Az eddig kormányzó baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) 18 képviselőt delegálhatott a parlamentbe. A legnagyobb albán nemzeti kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) 19, míg a másik albán koalíció, amely a VLEN (Megéri) nevet viseli 13 parlamenti helyet szerzett. Két kisebb párt is bejutott a parlamentbe: a baloldali Levica (Baloldal) és a jobboldali A mi Macedóniánkért mozgalom is hat helyet szerzett a törvényhozásban. A VMRO-DPMNE a VLEN-nel lépett koalícióra.

Az északmacedón jogszabályok szerint az új kormánynak a parlament megalakulását követően tíz napon belül létre kell jönnie.

Korábban írtuk