Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Öt év alatt megduplázódott az iszlám fundamentalisták száma Németországban a titkosszolgálat adatai szerint. A növekedés különösen Hamburg és Brandenburg tartományokban jelentős – írja a hirado.hu.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az áprilisi adatok szerint öt év alatt 11 ezerre nőtt a szalafisták száma Németországban. A szalafizmus még nem jelenti azt, hogy iszlamisták vagy terroristák lennének az emberek. A szalafizmus a Korán szó szerinti betartását és a saría előtérbe helyezését követi. Hozzá kell tenni azonban, hogy ahogy a berlini gázolásos merénylet elkövetője, úgy az európai nagyvárosok terrortámadásainak gyanúsítottjai, elkövetői is mindannyian szalafisták voltak valaha – mondta az M1 berlini tudósítója.
Ez azt jelenti, hogy szalafizmusból nőhetnek ki, radikalizálódhatnak, majd válhatnak dzsihadistákká ezek az emberek – tette hozzá a tudósító.

Jelenleg körülbelül 430 dzsihadista tartózkodik Németországban, illetve 760 olyan terrorgyanús személy él az országban, akit folyamatosan megfigyelnek a hatóságok.

A kérdés azért vált aktuálissá, mert múlt vasárnap Berlinben hat férfit tartóztattak le, akik a gyanú szerint a berlini maratonon akartak késes merényletet elkövetni.

(hirado.hu)