Fotó: Schlosspark Klinik, szerk.
Hirdetés

A merénylet ezúttal egy közismert és köztiszteletben álló néhai közjogi méltóság családtagja ellen irányult. Nyilvános orvosi előadása végén késelték halálra Fritz von Weizsäckert, a 2015-ben elhunyt néhai köztársasági elnök, Richard von Weizsäcker fiát. A halálos szúrás a nyakán érte, a merénylő minden bizonnyal elvágta az áldozat nyaki ütőerét. Weizsäcker a helyszínen meghalt.

Az eset körülményei hátborzongatók. Fritz von Weizsäcker gasztroenterológus főorvos múlt kedd este nyilvános orvosi előadást tartott a Berlin-charlottenburgi Schlosspark magánklinikán, amikor röviddel 19 óra előtt egy férfi egyenesen odament hozzá, és késsel leszúrta. Fritz von Weizsäcker az újraélesztési kísérletek ellenére a helyszínen életét vesztette. A merénylő egy 33 éves, szolgálaton kívüli rendőrt is megsebesített, aki az áldozat segítségére sietett. A rendőrt súlyos sérülésekkel szállították kórházba, és újabb műtét vár rá – írta a Berliner Morgenpost.

Szemtanúk beszámolói szerint a merénylet nem az előadás alatt, hanem az előadás befejezése után történt, amikor a húsz-harminc főből álló hallgatóság zöme már elhagyta a termet. Az épp hazaindulni készülők ekkor kiáltásokat hallottak a terem felől: „Orvost! Hívjanak orvost!” – kiabálták a még bent lévők. A szemtanú szerint a támadó az előadás alatt senkinek nem tűnt fel. A tettest a rendőrök fogták el, a fejére kabátot borítottak, így rejtve el a gyilkost a kamerák elől. A nagy erőkkel kiérkező rendőrség azután késő estig bent tartotta a teremben az előadás résztvevőit.

A támadó személyéről a rendőrség először nem adott ki semmilyen információt. Annyit árultak csak el, hogy az 57 éves elkövető német állampolgár, és nem a magánklinika páciense. Később a tettes indítékáról annyit közöltek, hogy nem személyes jellegű, hanem „őrülettől vezérelt, a meggyilkolt családjával szembeni általános elutasítás” állhat a szörnyű tett hátterében.

Megkezdődött a találgatás. A Der Spiegel című lap például úgy tudja, a gyanúsított valójában Richard von Weiz­säckeren akart bosszút állni, aki a hatvanas években a Boehringer vegyipari cég vezérigazgatója volt, és a cég halálos méreganyagokat szállított a vietnámi háborúba. Csakhogy az 57 éves, ám egyes szemtanúk szerint jóval fiatalabbnak látszó elkövető a legkorábban a hatvanas években láthatta meg a napvilágot. Aligha tűnik valószínűnek, hogy emiatt késelné meg valaki közel hat évtizeddel később egy orvosi előadáson az akkori vezérigazgató fiát.

A vizsgálatot vezető bíró a merénylő „akut pszichés állapotára” való tekintettel a vádlott pszichiátriai gyógykezelését rendelte el. Természetesen nem árulták el, hogy a tettest melyik klinikán gyógykezelik. A politikai gyilkosság gyanúja mindeddig fel sem merült, noha az áldozat felmenői közismert politikusok.

Richard von Weiz­säcker 2015-ben hunyt el, 95 éves korában. A CDU népszerű politikusa a Német Szövetségi Köztársaság hatodik államfője volt. Hivatali ideje alatt, Helmut Kohl kancellársága idején egyesült újra Németország. 1984 és 1994 között töltötte be az elnöki tisztséget, előtte, 1981 és 1984 között Nyugat-Berlin polgármestere volt. Apja, Ernst Heinrich von Weizsäcker a Német Császári Haditengerészet tisztjeként szolgált az első világháborúban. Utána külügyi szolgálatba lépett. A második világháborúban tagja volt a Nemzetiszocialista Német Munkáspártnak, SS-brigádot vezetett. A nürnbergi perben az emberiség elleni bűncselekmények vádjával hét év börtönre ítélték, de az 1950-ben kihirdetett általános amnesztia nyomán szabadult.

Unokája, Fritz von Weizsäcker 1960-ban született a Weizsäcker család legkisebb gyermekeként. Neki semmi köze nem volt a politikához. Gasztroenterológus-belgyógyász főorvosként dolgozott azon a berlini magánklinikán, ahol meggyilkolták. Fritz von Weizsäcker elsősorban a májbetegségek, ezen belül a hepatitis B és C kezelésében ért el kimagasló eredményeket. Felesége, három gyermeke és két testvére gyászolja. Testvére, Beatrice egy feszületet osztott meg az Instagramon. „Emlékezzél meg a bátyámról” – írta a kereszt alá.