Jacksont 80 éves korában érte a halál. Katonai pályafutása során szolgált Észak-Írországban a legsúlyosabb felekezeti villongások időszakában, a 1990-es évek balkáni háborúinak műveleti térségeiben, és ő volt a brit hadsereg vezérkari főnöke az Egyesült Államok vezetésével Irak ellen 2003-ban indított invázió idején.

Hirdetés

A széles körben „Jacko tábornokként” emlegetett Jacksont 1997-ben a NATO gyors reagálású alakulatainak parancsnokává nevezték ki, és e tisztségében tért vissza a Balkánra az 1998-1999-es koszovói háború idején.

A harcok befejeződése után, 1999 júniusában egy NATO-alakulat azt a parancsot kapta, hogy foglalja el a pristinai repülőteret. A repülőtérhez a NATO részéről egy brit ejtőernyős század érkezett elsőként, de megelőzte őket egy kétszáz fős orosz egység.

A brit alakulatot vezető James Blunt századost – aki később rendkívül sikeres könnyűzenei pályafutásával vált világhírűvé – Wesley Clark tábornok, a NATO-erők volt európai főparancsnoka, a koszovói NATO-hadművelet amerikai irányítója arra utasította, hogy „bármilyen eszközzel” távolítsa el a repülőtér környékéről, és ha kell, „semmisítse meg” az orosz egységet. A parancsot Blunt is visszautasította, de hivatalosan Mike Jackson tábornok közölte Clarkkal, saját közvetlen műveleti felettesével, hogy a brit alakulat nem hajtja végre ezt az utasítást.

Korábban írtuk

Az incidensről fennmaradt feljegyzések szerint Jackson azt mondta az amerikai tábornoknak, hogy „az én katonáim még az Ön kedvéért sem fogják kirobbantani a harmadik világháborút”. Jackson – aki a brit katonai hírszerzésénél töltött ideje alatt megtanult oroszul – a pristinai repülőtér termináljában összebarátkozott az orosz egység parancsnokával, akinek ajándékba adott egy üveg whiskyt is, és a feszült helyzet végül puskalövés nélkül rendeződött.

Sir Mike Jackson a brit fegyveres erők körében és közéleti szereplőként is rendkívüli népszerűségnek örvendett. A halálhírt bejelentő hivatalos közleményben a brit hadsereg is „Jacko tábornokként” említi az elhunytat, és hangsúlyozza, hogy a néhai vezérkari főnök nagyon fog hiányozni a fegyveres erők állományának.