A svéd kormány fél évvel meg akarja hosszabbítani a május 12-ig érvényes ideiglenes határellenőrzést a Dániával és Németországgal közös határokon – jelentette be csütörtökön a svéd igazságügyi miniszter a Svéd Rádiónak nyilatkozva.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Morgan Johansson kifejtette: belbiztonsági okok miatt szükségesnek tartják, hogy ellenőrizzék a Svédországba érkező emberáradatot. Az elmúlt években „nagy számban láthattunk terrortámadásokat Európában, ami minket is érintett”. 

Stockholmban tavaly áprilisban az üzbég Rahmat Akilov öt embert halálra gázolt és 14 embert megsebesített, amikor egy lopott teherautóval több száz méteren át száguldott a belváros egyik sétálóutcáján, majd az egyik üzletbe csapódott. 

A svéd igazságügyi tárca vezetőjének elmondása szerint hetente átlagosan 150-200 embert tartóztatnak fel a hatóságok a határ mentén. 

Svédország egyike a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe tartozó 26 állam közül azoknak, amelyek 2015-ben, a bevándorlók és menedékkeresők százezreinek Európába érkezését követően belső határellenőrzést vezetett be. Svédországon kívül Franciaország, Németország, Dánia és – a nem EU-tag – Norvégia is alkalmazza a határellenőrzést ideiglenesen. 

Erre a linkre kattintva a teljes cikket elolvashatja.