Fotó: MTI/EPA/AAP/David Mariuz (szerk.)
Hirdetés

A kontinensnyi ország második legnépesebb államában először fordul elő ilyen eset. A szükséghelyzetben a helyi hatóságok jogköreinek egy része átszáll a regionális tűzoltó-parancsnokság vezetőjére, aki saját hatáskörében mozgósíthat újabb forrásokat és rendelheti el az emberek és a vagyontárgyak azonnali kimenekítését, utakat zárhat le az állam területén, és kiiktathatja a távközlési hálózatokat, szüneteltetheti az áram-, a gáz- és vízszolgáltatást.

Az államban a múlt csütörtökön hirdettek szükséghelyzetet a rendkívüli tűzveszély miatt. A bozóttüzek miatt leginkább veszélyeztetett övezetekben a hatóságok most is felszólították a lakosságot, hogy vonuljon biztonságos helyekre.

Daniel Andrews az állam kormányfője azt mondta, hogy az elkövetkező 48 órában jelentősen megnövekszik a bozóttüzek keletkezésének esélye. Az előrejelzések szerint visszatér a nagy hőség és ezzel a rendkívüli bozóttüzek veszélye.

Ebben az államban csütörtökön 23 tűzfészket tartottak nyilván, eddig leégett több mint 13 ezer négyzetkilométernyi terület, 244 otthon megsemmisült a lángokban.

Az egész országban Magyarországnál nagyobb, százezer négyzetkilométernyi terület és több ezer otthon vált a lángok martalékává tavaly szeptember óta, a tűzvészben 26 ember meghalt.