Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A Politico című brüsszeli hírportál Orbán Viktor börtönbe kerüléséről vizionál.
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A Politico című brüsszeli hírportál és a Süddeutsche Zeitung című német liberális lap a parlamenti választásokkal, a Bild című német lap pedig a kormány nemzetközi migrációról szóló tájékoztatási kampányával kapcsolatban foglalkozott az elmúlt napban Magyarországgal.

Politico

Az április 8-i magyarországi választásnak továbbra is a kormánypárt a legnagyobb esélyese, a kampány azonban „meglepően feszült és küzdelmes” volt, s az utóbbi hetek fejleményei miatt az ellenzéki oldalon egyre többen bíznak abban, hogy a Fidesz legalábbis meggyengíthető – írta hétfőn a Politico.

A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy a kampányt kémkedési vádak, álhírek, kiszivárogtatások és korrupciós botrányok tarkítják, a kormányzati támadások fő célpontja pedig továbbra is Soros György magyar-amerikai üzletember.

Mint írták, miközben a kormánypárt átalakította a választási rendszert, a média jelentős részét pedig az ellenőrzése alá vonta, a kampány intenzitása jelzi, hogy „az illiberális demokrácia bajnokának, a migráció keményvonalas ellenzőjének” számító miniszterelnök mennyire fél a választási vereségtől.

A kormány bírálóinak többsége nem igazán hisz benne, hogy Orbán legyőzhető, de az utóbbi időben tapasztalt „buktatók” miatt mégis egyre többen bíznak abban, hogy legalábbis meggyengíthetik a Fideszt, ha a legerősebb ellenzéki jelöltre szavaznak az egyéni választókerületekben – mutatott rá a szerző.

„A Fidesz számára a vereség nem opció: a sorozatos botrányok miatt ebben az esetben Orbán több szövetségese, de talán ő maga is hosszú időre börtönbe kerülhet” – olvasható a cikkben.

Süddeutsche Zeitung​​​​​​​

A Süddeutsche Zeitung Így változtatta meg Orbán Viktor Magyarországot címmel közölt a hírportálján összeállítást, amelyben a szerző, Matthias Kolb kiemelte, hogy a „populista” politikus vezetése alatt az ország „gazdagabb, korruptabb és EU-szkeptikusabb” lett.

A többi között kifejtette, hogy a Fidesz egyértelműen vezet a közvélemény-kutatásokban, de a hódmezővásárhelyi polgármester-választás jelzi, hogy erősödik az elégedetlenség „az Orbán-rendszerrel és a korrupcióval” szemben.

A nemzetközi migrációs válsággal kapcsolatban hozzátette, hogy Orbán Viktor Angela Merkel német kancellár ellenfeleként lépett fel, több mint két éve sürgeti, hogy Európa védekezzen „a +menekültek inváziója+ ellen”, és a keresztény értékek védelmezőjeként állítja be magát. Mindez „politikailag kifizetődött” a kormányfőnek, aki erre a „félelemkeltésre” alapoz a választási kampányban is. Tipikusak az uniós bürokraták és Soros György elleni támadásai is, és az ausztriai, a németországi és az olaszországi választási kampány azt mutatja, hogy „sokan utánozzák retorikáját, amely így megváltoztatta az európai vitakultúrát” – írta a Süddeutsche Zeitung (SZ) szerzője.

Egyebek mellett arról is írt, hogy a bírálatok szerint az állami médiumok a menekültekről „nagyon egyoldalúan”, a terrorveszélyről pedig „nagyon bőségesen” számolnak be, szakértők aggodalommal szemlélik „a magyar jogállam kiüresítését”, és a választási kampányban egyre hangosabbak a panaszok a „széles körben elterjedt korrupcióról, és arról a tényről, hogy egy szűk elit egyre nagyobb vagyont halmoz fel”.

Egy német elemzőt idézve az SZ hozzátette, hogy a korrupció és a kliensrendszer miatti elégedetlenség mellett a migrációval kapcsolatos bizonytalanság és félelem is jelen van, így a választások előtti helyzet kormányváltó hangulat nélküli kiábrándultságként írható le, és azzal lehet számolni, hogy a Fidesz megnyeri a választást, de nem arat elsöprő győzelmet.

Bild

A Bild Miként akar Orbán pontokat szerezni a menekültek elleni uszítással címmel közölt hírportálján a magyar kormány új köztéri plakátjáról szóló cikket, amelyben a szerző, Philip Fabian kiemelte, hogy Orbán Viktor „szinte biztos lehet újraválasztásában”, mégis ismét „élesebb hangot üt meg a migránsokkal szemben, ezúttal egy, a kormány nevében folytatott plakátkampánnyal”.

Kifejtette, hogy a plakát ugyanazt az üzenetet közvetíti, amely Orbán legfontosabb „politikai üzenete”, miszerint Magyarországnak és Európának be kell zárkóznia a bevándorlás elől, „jóllehet a kampányt nem Orbán pártja, a Fidesz finanszírozza, hanem valamennyi adófizető”.

A többi között hozzátette: szinte biztos Orbán Viktor választási győzelme, és egyedül „a korrupció ügye lehet veszélye számára”, de csak akkor, ha az ellenzék valamennyi egyéni választókerületben egyesül a Fidesz ellen, ami „nem valószínű forgatókönyv”.

(MTI)