Tart a tűzszünet Izrael és a Hamász palesztin szervezet között. Izrael kormányfője, Ehud Olmert azt közölte: nem üríti ki teljesen a Gázai övezetet, néhány izraeli fegyveres ott marad. A Hamász viszont teljes kivonulást követel. „Izraelnek ki kell vonulnia teljes mértékben a gázai övezetből, és ezt minden feltétel nélkül kell megtennie. Az ostromállapotnak pedig véget kell érnie” – mondta a Hamasz képviselője.

Izraelben azt közölték, hogy Barack Obama amerikai elnök beiktatásáig kivonják az összes katonát a Gázai övezetből, és párhuzamosan a segélyszállítmányok bejutása az övezetbe gyakorlatilag korlátlanul biztosítva lesz. Helyszíni tudósítónk is megerősítette, hogy az izraeli hadsereg megkezdte a kivonulást, egyelőre a Gázai övezet és Izrael határára összpontosítják az erőket, a tartalékosokat pedig még nem szerelték le. Készülnek arra, hogy a Hamász mégis megsérti a tűzszünetet, és az izraeli hadseregnek esetleg folytatnia kell a hadműveletet.

Az izraeli kormány kijelentette, hogy a segélyszállítmányok bejuttatása ezentúl zavartalan lesz. Tudósítónk jelentése szerint a tegnapi már a második olyan éjszaka, amikor Askelonban és a környéken nem volt légiriadó, és a Gázai övezet felől sem hallatszott semmilyen harci cselekmény zaja, nem volt ágyúzás, nem volt bombázás.

Mindeközben Izraelben kétféle vélemény uralkodik a gázai hadműveletekkel, illetve a tűzszünettel kapcsolatban. Az egyik vélemény szerint hiba volt tűzszünetet hirdetni, folytatni kellett volna a csapásokat a Hamász ellen. A kormány ugyanakkor nem véletlenül érzi úgy, hogy talán valamiféle eredményt, a kitűzött célok egy részét megvalósította, és le lehetett állítani ezt a hadműveletet. Egyébként jellemző módon mind az izraeli kormány, mind a Hamász győztesnek hirdette ki magát ebben a konfliktusban.

Izrael ugyanakkor nem érte el a célját, mert az ellenállás miatt a Hamász ma népszerűbb, mint korábban – ez rendszerint előfordul a konfliktuszónákban.

(MR)