Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélybe került a Szent Anna-tó egy invazív halfaj elszaporodása miatt. Szerdai sajtótájékoztatóján arra kérte a környezetvédelmi minisztériumot, hogy vegyen részt a probléma orvoslásában – számolt be a maszol.ro.

Hirdetés

A portál arról is írt, hogy a megyei önkormányzat, együttműködve Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, a Pro Szent Anna Egyesülettel, a lázárfalvi Szent Anna Közbirtokossággal évek óta saját forrásból finanszírozott olyan tanulmányokat, amelyek alapján döntéseket lehetne hozni a Szent Anna-tó vízminőségének javítására.

Borboly felidézte, hogy a környezetvédelmi minisztérium számos megkeresés ellenére sem tett lépéseket a probléma megoldása érdekében, ezért felszólította, hogy vegyen részt a tó megmentésére „életképes megoldások” keresésében, és írjanak alá partnerségi megállapodást a helyi intézményekkel és szervezetekkel.

A sajtótájékoztatón részt vett Dósa Levente, a Pro Szent Anna Egyesület igazgatója kifejtette, hogy a vízminőségi problémák az 1950-es évekre nyúlnak vissza, amikor megkezdődött a tömegturizmus. Az igazgató rámutatott, hogy a fő problémát az infrastruktúra hiánya és a tó körüli földhasználat okozta, az emberi szerves anyagok pedig elősegítették egy bizonyos algafajta elszaporodását.

Korábban írtuk

Az utóbbi években pedig megnőtt az ezüstkárász állomány is. Az invazív halfaj a zooplanktonokat fogyasztja, amelyek korábban a vizet szűrték és algákkal táplálkoztak.

Az egyesület igazgatója azt is ismertette, hogy a Szent Anna-tó az állam tulajdona, román vízügyi hatóság kezeli, az általa vezetett egyesületnek pedig nincs jogi felhatalmazása a beavatkozásra – idézte a lap.

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.