A BBC és az Ipsos közös felmérése szerint az emberek csaknem kétharmada szerint az ország, amelyben él, lényegesen megosztottabb, mint tíz évvel ezelőtt. Ez a tendencia megfigyelhető Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában is – írja a hirado.hu.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Eltérés az okokban mutatkozik. Európán kívül elsősorban a politikai véleménykülönbségek és a szegénység, ugyanakkor a kontinensen főleg a migráció megosztja a lakosságot. Az unióban leginkább az olasz társadalom megosztott. Az emberek 61 százaléka okolja emiatt a bevándorlást.

Svédországban az emberek csaknem fele látja ugyanígy. Németországban 46 százalék és Franciaországban 45 százalék is hasonlóan vélekedik. Ezzel szemben például Magyarországon az emberek kevesebb, mint harmada, 31 százaléka gondolja ugyanezt. A szakértő szerint azt látni kell, hogy elsősorban azokban az országokban megosztott a társadalom, amelyekben folyamatosan szembesülnek a migrációval.

Jelentős számú migráns él ezekben az országokban – emelte ki Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Hozzátette: Kelet-Közép-Európa országaiban teljesen egyértelmű a helyzet megítélése, hisz az emberek nem kérnek a migrációból. Ugyanakkor láthatjuk, hogy azokban az országokban, amelyek már évtizedek óta a migráció célországává váltak, és kialakult egy nagy bevándorló közösség, ott a mindennapi élet konfliktusai, az együttélés konfliktusai azt eredményezik, hogy omladozik a politikai korrektség máza – jegyezte meg.

A szakértő szerint nyolc–tíz évvel ezelőtt inkább a gazdasági kérdések miatt volt megosztott a társadalmak többsége, azonban a migráció megjelenése és ezzel együtt a terrortámadások megszaporodása jelentős változást hozott.

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet kutatója semmi meglepőt nem lát abban, hogy ezek a nagy kérdések megosztják ezeket a társadalmakat, és nemcsak felméréseket tudunk ma már nézni, hanem konkrétan nemzeti választási eredményeket. Nagyon jól látszik, hogy ezekben a választási kampányokban a migráció lehetett a legfőbb kampánytéma, és ennek megfelelően ez egy olyan törésvonalat képezett, ami leképeződött az egyes pártok vagy pártszövetségek támogatottságában – emelte ki az elemző.

„A BBC kutatása és egyéb vizsgálatok is azt igazolják, hogy már a nyugat-európai állampolgárok jelentős része is felismerte, hogy az Európába érkezők nem menekültek, hanem gazdasági, vagyis jóléti bevándorlók” – véli Deák Dániel, a Figyelő munkatársa.

(hirado.hu)

Erre a linkre kattintva a teljes cikket elolvashatják és a kapcsolódó videót megnézhetik.