A PSD-PNL koalíció vezetőinek több mint 12 órás tanácskozása nyomán kedden hajnalban hozott, a médiában csak értesülések szintjén ismertetett döntést elsőként a Dél-Koreában tárgyaló román államfő erősítette meg hivatalosan.

Hirdetés

Országa szöuli nagykövetségen tartott sajtóértekezletén Klaus Iohannis azt mondta: „nem valami nagy siker”, hogy a két kormánypárt felbontotta bukaresti választási szövetségét, de reményét fejezte ki, hogy a választási verseny nem fogja annyira elrontani viszonyukat, hogy veszélybe sodorja a közös kormányzást.

A bukaresti egyetemi kórházat vezető Cirstoiu a Hotnews.ro hírportál szerint egy felesége tulajdonában lévő magánklinikán is kezelte az állami kórházban megműtött betegeit, holott a jogszabályok tiltják, hogy egy állami kórház igazgatója magánpraxist is folytasson.

A PSD és PNL közös főpolgármester-jelöltjeként a két pártelnök – Marcel Ciolacu szociáldemokrata kormányfő és Nicolae Ciuca liberális házelnök – által március 20-án bemutatott Cirstoiut a botrány kirobbanása után a kormánypártok nem tudták rávenni, hogy magától távozzon: ő azt állította, hogy nem követett el törvénytelenséget, nem állt szerződéses viszonyban felesége magánklinikájával, csak „segített, ha hívták”. Cirstoiu szerint nem saját politikai ambíciói miatt vállalta a jelöltséget, hanem felkérték erre a szerepre, és a kormánypártoknak kell vállalniuk döntésük felelősségét, ha meggondolták magukat.

Korábban írtuk

A politikai szereplőként ismeretlen Cirstoiunak elvileg három hónapja lett volna arra, hogy – a két legerősebb párt támogatásával – a június 9-i voksolásig behozza lemaradását sokkal ismertebb ellenfeleivel szemben, de a jelöltsége bejelentése után egy hónappal is a közvélemény-kutatások legfeljebb 18 százalékos eredményt jósoltak számára. Az eddigi felmérések szerint az ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) támogatását élvező Nicusor Dan jelenlegi főpolgármester és – a PSD szavazótábora körében is népszerű – Cristian Popescu Piedone ötödik kerületi polgármester a legesélyesebb a bukaresti főpolgármesteri tisztség megszerzésére.

A PSD és a PNL most visszatért saját korábbi jelöltjeihez. Nem sokkal az államfő sajtóértekezlete után Nicolae Ciuca is megerősítette, hogy a liberálisok Sebastian Burduja jelenlegi energiaügyi minisztert indítják a fővárosban, Marcel Ciolacu pedig kedden délben Facebook-bejegyzésben tudatta, hogy a PSD Gabriela Fireára, a 2020-ben leváltott korábbi főpolgármesterre bízza, hogy visszatérjen a városházára és „civilizált várossá tegye” Bukarestet.