A párizsi városháza kérésére és Laurent Ulrich párizsi érsek beleegyezésével 24-én szombaton a párizsi harangok megcsendülnek 21 órakor, mint ahogyan1944. augusztus 24-én tették – áll az egyházmegye közleményében.

Hirdetés

Az egyházmegye emlékeztet, hogyan írta le ezt az eseményt akkor Georges Ravon író, újságíró a Le Figaro francia napilap hasábjain.

„Megfeszültek az idegek, szikrázott a levegő. Mindenki a jelre várt. Eljön végül ma este? Eljött, megadta a Notre-Dame nagyharangja, átvették az összes parókia harangjai. (…) Huszonkét órakor a francia csapatok előőrse megérkezett a Citébe”

– írta George Ravon.

Vasárnap, a felszabadulás tiszteletére tartott emléknapon Laurent Ulrich érsek emlékező misét mutat be 10 órakor a Saint-Germain l’Auxerrois-templomban – olvasható még a közleményben.

Korábban írtuk

Az egyházmegye emlékeztet, hogy 2002 óta mutatnak be emlékmisét a párizsi Notre-Dame-székesegyházban kifejezetten Charles de Gaulle tábornok, Leclerc marsall és valamennyi ellenálló, az 1939-1945-ös háború polgári és katonai áldozatainak tiszteletére, valamint a békéért.

1944. augusztus 26-án, miután végigvonult a Champs-Élysées-n, Charles de Gaulle a Notre-Dame-székesegyházba tartott, kíséretében a Párizst a 2. Páncélos Hadosztály élén felszabadító Leclerc tábornokkal és a francia ellenállás vezetőivel – emlékeztett az egyházmegye.

„Az érzelmek fűtötte hangulatban, amikor még lehetett a lövéseket hallani, a székesegyházban felcsendült a Magnificat (dicsőítő) ének”

– olvasható a közleményben.