A szűkebb kormány megvitatta és elfogadta azokat a költségvetési intézkedéseket, amelyek 1 milliárd kunával (41 milliárd forinttal) csökkentik az állami kiadásokat, a tervezetet pedig az Európai Bizottságnak is elküldte – közölte a Poslovni Dnevnik horvát gazdasági napilap csütörtökön.A kabinet 187 ügynökségnek, intézetnek, alapnak és más állami tulajdonban lévő jogi személynek – amelyek évente 70 milliárd kunájába (közel 3 ezer milliárd forint) kerülnek a horvát adófizetőknek -, csökkenti a kiadásait.

A fent említett hivatalokban mérsékli a bérpótlékokat, a jutalmakat, a karácsonyi pénzeket és egyéb extra juttatásokat. Egyes esetekben meg is vonja őket.

Egy mélyreható elemzés szerint, a közhivatalokban hét alkalmazottra egy vezető állású személy jut. A jelentés kiemeli a horvát munkaügyi hivatalt (Regos), ahol 17 főnökre 41 alkalmazott van beosztva, de vannak olyan ügynökségek is, ahol két alkalmazottból az egyik vezető, a másik beosztott.

A bértáblázat kiegyenlítésével és a juttatások csökkentésével a kormány az elemzés szerint 187 millió kunát (7,5 milliárd forintot) spórol meg évente.

A Vecernji List horvát nailap úgy értesült, hogy több összevonás is várható: így például összevonják a közszolgálati televíziót (HRT) és a hírügynökséget (HINA), és mindössze 13, az Európai Unió miatt szükséges intézetet és ügynökséget tart meg a kormány, a többi 38-at egyesíti.

Az Európai Bizottság február végén a rendelkezésére álló legszigorúbb ellenőrzéssel fenyegette meg Horvátországot, ha Zágráb májusig nem nyújt be egy olyan meggyőző nemzeti reformprogramot, amely elég ambiciózus ahhoz, hogy meggyőzze a bizottságot. Az Európai Bizottság 102 oldalon fejtette ki, hogy Horvátországban jelentősen megnőtt a versenyképesség gyengülésének kockázata, továbbá, hogy az elmúlt években kimagaslóan megemelkedett a külső adóssága és az államháztartás hiánya.

A horvátok kétharmada támogatná, hogy az országban előre hozzák a következő parlamenti választásokat, és közel ugyanannyian gondolják azt, hogy rossz irányba halad az ország – jelentette a horvát sajtó csütörtökön egy friss közvélemény-kutatás adataira hivatkozva.

A márciusi Crobarometar felmérés szerint ebben a hónapban az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ ) és a kormányzó szociáldemokraták (SDP) is az eddigi legjobb eredményüket hozták. A HDZ első helyen végzett 30 százalékkal, és évek óta nem volt ekkora a támogatottsága, az SDP pedig ismét a második helyen végzett 23 százalékkal. A HDZ-nek már kilencedik hónapja nő a népszerűsége, az SDP-é pedig nem csökken, sőt márciusban valamivel gyorsabban nőtt a korábbi hónapokhoz képest.

A közvélemény-kutatás szerint a két legnagyobb párton kívül a parlamenti küszöböt az Élőlánc politikai szervezet és az OraH zöld párt lépte túl 11,6, illetve 9,2 százalékkal. A Vilibor Sincic vezette Élőlánc négy hónapja tűnt fel a palettán, és az év eleji elnökválasztás favoritja volt. Februárban 14,6 százalékon állt, de mostanra már csökkent a támogatottsága. Az OraH pártnak mindössze egy százalékkal nőtt a népszerűsége februárhoz képet.

A megkérdezett horvátok elégedettségük alapján osztályzatokat is osztottak: az elnöki hivatal hármast kapott, és ez volt az elmúlt 12 hónapban a legjobb eredménye, csakúgy, mint a kormánynak és a parlamentnek, amelyek így is csak kettest kaptak.

Horvátország évek óta rossz irányba halad – ezt jelenleg a szavazók 73,99 százaléka gondolja így. A borúlátás nem csökkent az elmúlt egy év alatt sem. Az állampolgárok 74,89 százaléka támogatja az előre hozott választásokat.

Horvátországban a törvény szerint 2016 februárjáig kell megtartani a követező parlamenti választásokat.

MTI