Fotó: MTI/EPA, archív

Tekintettel arra, hogy már nem állnak fent a belső, uniós tagországok közötti határok ellenőrzésének ideiglenes, újbóli bevezetését kiváltó okok, nem indokolt meghosszabbítani a schengeni övezeten belüli rendkívüli határellenőrzést – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi biztosa Brüsszelben, a bel- és igazságügyi miniszterek tanácsának ülésére érkezve csütörtökön.

Az uniós biztos hangsúlyozta: a menekültügyi vészhelyzet csökkent, úgyhogy eljött az ideje annak, hogy Európa visszatérjen a schengeni határok rendes működéséhez.

Több uniós tagország a migrációs nyomás miatt 2016-ban ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést az övezet belső határain.

Az Európai Bizottság korábban elővigyázatossági okokból indokoltnak tartotta, hogy az érintett tagállamok kivételes eszközként és szigorú feltételek mellett alkalmazhassák az ideiglenes belső határellenőrzést.

Jelenleg az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határon, a német-osztrák határon, a dán-német határon, a Svédország déli és nyugati rendőrségi körzetében található kikötőkben és az Öresund hídnál, a Dániába, Németországba és Svédországba kompjáratokat üzemeltető norvég kikötőkben ellenőrzik a ki- és belépőket.

Sajtóinformációk szerint az érintett tagállamok képviselői a brüsszeli tanácskozáson a belső határvédelem lehetőségének további fél éves meghosszabbítását fogják javasolni.

MTI