Amíg itthon várni kell a strandidőre, a skandináv országokban tombol a nyár. 30 fok fölé emelkedett a levegő Finnország nagy részén, Norvégiában, Lappföldön 33 Celsius-fokot is mértek. Svédországban szintén erdő- és avartüzek pusztítanak.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az aszályos időszak és a rendkívüli forróság miatt sokfelé lángra lobbant a növényzet Svédországban, összesen húszezer hektár lángol. A legnagyobb, mintegy háromezer hektárnyi egybefüggő erdőtűz ötvenöt kilométer széles vonalban megállíthatatlanul tör előre. Négy település lakosságát kimenekítették, és több tízezer embert szólítottak fel arra, hogy zárkózzanak be otthonaikba, mert a sűrű füst belégzése komoly egészségügyi kockázatokkal jár.

A svéd hatóságok nemzetközi segítséget kértek. Norvégia tíz tűzoltó helikoptert küldött, míg Olaszország két, ügynevezett vízbombázó repülőgépet, amelyek egyszerre mintegy hatezer liter víz szállítására képesek.

Ilyen nagy számban és kiterjedésben emberemlékezet óta nem láttak bozóttüzeket az országban, ami a szokatlanul forró időjárásnak tudható be. Napok óta tartósan 30 fok fölötti a hőmérséklet, és több mint két hete eső sem esett a skandináv országban. A hatóságok szerint nemcsak a tartós szárazság az oka az erdőtüzeknek, hanem a gondatlanság is, az eldobott cigarettacsikkek és az őrizetlenül hagyott tábortüzek.

Norvégia legfelső északi területén, a Finnországból átnyúló Lappföld északi nyelvén, ahol telente gyakori a mínusz 40-50 Celsius-fokos hideg, most hőség tombol. Volt, ahol harminchárom fokot mértek. A rég nem tapasztalt hőség szakértők szerint akár környezeti katasztrófával is járhat: felboríthatja az éghajlatváltozás pusztító hatásai sújtotta ökoszisztéma kényes egyensúlyát.

A hónap elején Norvégia miniszterelnöke bejelentette: egy nemzetközi jótékonysági alapot hoz létre a kormány azzal a céllal, hogy elősegítse a nagyvállalatok környezetbarát termelését.