Giorgia Meloni hétfőn azt mondta, hogy az esedékes EU-s választások után jobboldali többséget kíván kialakítani Olaszországgal az élen – ismerteti a Mandiner a Politico cikkére a hivatkozva. A brüsszeli hírportál szerint nemzeti konzervatív pártok ebben a ciklusban küzdöttek azért, hogy hatékonyan együttműködjenek az EU-ban, amit hátráltatott az olyan kulcsfontosságú kérdésekben való megosztottság, mint Ukrajna. Meloni szerint azonban van lehetőség a jobboldali együttműködésre.

Hirdetés

„Megvan a lehetőség arra, hogy más többséget építsünk ki az Európai Parlamentben, és így egy másik Európát, más politikákkal”

– mondta. A hétvégén Le Pen állítólag Melonihoz fordult, hogy egyesüljön az Európai Parlament második legnagyobb csoportjának létrehozása érdekében. Von der Leyen napokkal korábban jelentette ki, hogy kész túltekinteni a Meloni pártja által Olaszországban meghozott „homofób” politikákon, és saját Európai Néppártja körébe vonni.

Korábban írtuk

Arra a kérdésre, hogyan lehet összeegyeztetni a jobboldali álláspontokat, amelyek annyira eltérőek, mint amilyeneket például Von der Leyen és Orbán Viktor magyar miniszterelnök képvisel, Meloni azt mondta, Olaszország már nem követi Franciaországot és Németországot, hanem az élen jár.

„Ha az olaszok segítenek, meg tudjuk változtatni Európát”

– fogalmazott. Hozzátette:

„Nem emlékszem, hogy Olaszország különösebben központi szerepet játszott volna a múltban. Mi, konzervatívok vagyunk az egyetlenek, akik lépésenkénti változást hozhatunk létre.”

A Mandiner cikkét ITT olvashatják.