A miniszterelnök a múlt hónap végén Dél-Olaszországnál történt – 87 halálos áldozattal járó – hajótörésre hivatkozva hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak mihamarabb lépéseket kell tennie az illegális bevándorlás megfékezésére.

Hirdetés

Kijelentette: a délolasz partoknál történt tragédia után „egyaránt írtam az Európai Bizottság elnökének, az Európai Tanács elnökének és az Európai Tanácsnak, hogy nyomatékosítsam: nem tudunk még tovább várni” az EU fellépésére.

„Olaszország határai Európa határai is” – emelte ki Meloni, két nappal az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója előtt.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a legnagyobb veszélyt a „gátlástalan embercsempészek által szervezett” illegális utazások és határátkelések okozzák. „Mielőtt az emigrálás feltételes lehetőségéről beszélünk, minden ember számára biztosítani kell a jogot ahhoz, hogy ne kényszerüljön rá az elvándorlásra egy jobb élet ígéretében” – mondta, hozzátéve: „egy olyan vészhelyzettel állunk szemben, amely kezd strukturálissá válni”.

Korábban írtuk

Meloni kiemelte továbbá a független szervezetek által működtetett mentőhajók tevékenységét is, felhívva a figyelmet rá, hogy azoknak az országoknak is ki kellene venniük a részüket a kimentett emberek ellátásából, amelyek zászlaja alatt közlekednek a hajók a Földközi-tengeren.

Keddi szenátusi beszédében a kormányfő kiállt továbbá a kormány azon döntése mellett, mely az ország védelmi kiadásait hivatott növelni. „Ez a kormány hozzászokott a nemzeti érdek védelméhez” – mondta, hozzátéve, hogy „a korábbi kormányokkal ellentétben mi sosem titkoltuk el, hogy növelni szeretnénk a katonai kiadásokat, amelyek meggyőződésünk szerint létfontosságúak a nemzeti érdek védelméhez”.

„A szabadságnak ára van” – szögezte le Meloni. A miniszterelnök ugyancsak kiállt az Oroszország indította háborútól szenvedő Ukrajna katonai támogatásának és a Nyugat Moszkvára mért szankcióinak szükségessége mellett.

„Geopolitikai és diplomáciai szinten is elengedhetetlen, hogy nyomást helyezzünk Moszkvára, annak érdekében, hogy biztosítsuk a nemzetközi jog tiszteletben tartását, és megteremtsük az igazságos békéhez vezető út feltételeit” – mondta, kiemelve, hogy ugyan ezek a feltételek egyelőre nem teremtődtek meg, „minden nap kitartóan dolgozunk értük”.

Az olasz miniszterelnöki hivatal kedd esti közleményében arról tájékoztatott, hogy Meloni telefonon értekezett az Európai Bizottság elnökével, és egyetértettek abban, hogy sürgős uniós intézkedésre van szükség a migrációs kérdésben.

A hivatal azt is közölte: Ursula von der Leyen a csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozóra a tagországok kormányfőinek küldött meghívólevelében szintén aláhúzta az európai szintű migrációs döntések sürgősségét, és ez a törekvés „összhangban van Olaszország prioritásaival e kérdésben”.