Európa csak akkor lehet erős, ha Németország és Franciaország gazdasága is fejlődik – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben Bernard Cazeneuve francia kormányfővel folytatott megbeszélése előtt.

Fotó: MTI/EPA/Oliver Weiken

A kancellár sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németországnak és Franciaországnak továbbra is együtt kell alkotnia az „európai törekvések motorját”.

Bernard Cazeneuve még belügyminiszterként német kollegájával, Thomas de Maiziere-vel elindított egy sor kezdeményezést, amely „európai megoldáshoz” vezetett, így például „nem lenne európai határrendőrség és sok minden egyéb, ha nem lenne német-francia együttműködés” – húzta alá Angela Merkel.

A terror elleni küzdelmet is csak a legszorosabb együttműködéssel lehet sikerre vinni – tette hozzá a német kancellár. Mint mondta, a francia miniszterelnökkel a gazdasági fellendülésért és a terrorfenyegetés legyőzéséért tett közös erőfeszítések mellett a migrációról és a transzatlanti kapcsolatok alakulásáról is tárgyalnak.

Bernard Cazeneuve – aki kormányfőként kétnapos bemutatkozó látogatást tesz Berlinben – kiemelte: a „német-francia tengely különösen fontos a mostani nyugtalan időkben, amikor a populisták egyre hangosabbak”, nemcsak Európában, hanem az egész világon.

A szocialista politikus hozzátette: az euróövezet stabilitásának megőrzése is német-francia „közös kötelesség”, ezért a francia kormány mindenben betartja a szigorú államháztartási politikát és adósságcsökkentést előíró európai stabilitási és növekedési paktum előírásait. Ez „hitelességi kérdés” Párizs számára – mondta Bernard Cazeneuve.

MTI