Tunézia és az EU vasárnap stratégiai és átfogó partnerségi egyezményt írt alá: az EU egy 900 millió eurós makroszintű pénzügyi segélycsomagot nyújthat az észak-afrikai ország számára, amely cserében vállalja, hogy a jövőben erőteljesebben fellép az embercsempészekkel szemben és igyekszik elejét venni annak, hogy bárkák induljanak útnak migránsokkal Európába.

Hirdetés

Mijatovic felhívta a figyelmet arra, hogy a megállapodás szövege csak „nagyon általános” megfogalmazást tartalmaz az emberi jogokról tiszteletben tartásáról. Felszólította az ET azon tagállamait, amelyek a EU részét is képezik, hogy ne hajtsák végre az egyezmény migrációval kapcsolatos aspektusait mindaddig, amíg a megfelelő garanciákat nem állapítják meg.

Az emberi jogi biztos szerint ilyen biztosítékoknak legalább egy átfogó emberi jogi kockázatértékelés közzétételét, független ellenőrzési mechanizmusok létrehozását, valamint a menekültek, menedékkérők és migránsok emberi jogaira negatívan ható tevékenységek felfüggesztésének lehetőségét kell magukban foglalniuk.

„Ha a migrációs együttműködés során nem sikerül egyértelmű és konkrét biztosítékokat létrehozni, az csak tovább erősíti azt az aggasztó tendenciát, hogy az emberi jogok sérülnek az európai államok azon törekvése miatt, hogy felelősségüket külső hatáskörbe vonják”- fogalmazott Dunja Mijatovic.

Korábban írtuk