Fotó: ShutterStock.com/Valerio Pucci (archív)
Hirdetés

A „néhány darab előkerült titkosított dokumentumot hanyagul bedobozolva, az előző kormányzati ciklus végén szállították a korábbi alelnök otthonába” – derült ki Mike Pence ügyvédje, Greg Jacob leveléből, melyet múlt hét szerdán a levéltárnak címzett.

Pence ügyvédje levelében hangsúlyozta, hogy ügyfele nem tudott róla, hogy bizalmas minősítésű iratok találhatók otthonában, a volt alelnök ugyanakkor „tisztában van az érzékeny és bizalmas információk védelmének fontosságával”, ebből adódóan „készen áll rá, hogy teljes mértékben együttműködjön a levéltárral”.

Greg Jacob egy későbbi, hétvégi levelében tudatta a levéltárral, hogy az FBI lefoglalta és elvitte Pence otthonából a kérdéses iratokat.

Az ügyvéd szerint a volt alelnök azután látott hozzá a birtokában lévő dokumentumok felülvizsgálatához, hogy nemrég kiderült: Donald Trump volt amerikai elnöknél és Joe Biden otthonában is bizalmas dokumentumokat találtak.

Korábban írtuk

Trump tavaly nem volt hajlandó átadni az FBI-nak a floridai otthonában felfedezett dokumentumokat, a hatóság így bejelentés nélküli házkutatást tartott Trump rezidenciáján. Az FBI ügynökei több tucatnyi irattal távoztak, ettől fogva pedig az igazságügyi minisztérium mérlegelési körébe tartozik, hogy bűnügyi eljárást indít-e Trump ellen.

A mindenkori elnöknek hivatali ideje lejártával kötelessége átadni a birtokában lévő dokumentumokat a levéltárnak.