JUDICIAL WATCH

Fotó: MTI/Mohai Balázs, archív

Amerikai kongresszusi képviselők vizsgálják a Soros-csoportok és az amerikai macedóniai képviselet együttműködését az ottani politikai rendszer súlyos befolyásolására, számoltunk be a Fox News televízió híradásáról.
Most újabb információk láttak napvilágot a témában az amerikai igazságszolgáltatás folyamatait figyelő portálon. Az erről írt cikk azzal kezdődik, hogy az amerikai kormány csendben több millió adófizetői dollárt költött arra, hogy destabilizálják a demokratikusan megválasztott, középjobboldali kormányt Macedóniában úgy, hogy összejátszottak George Sorossal.

Barack Obama macedóniai nagykövete, Jess L. Baily a színfalak mögött dolgozott együtt Soros Nyílt Társadalom Alapítványával, hogy nagy összegű pénzeket csatornázzon a cél elérésére Macedóniába. Ez azt jelenti, hogy a szkopjei amerikai nagykövet a diplomáciai kapcsolatokat szabályzó bécsi egyezmény megsértésével avatkozott be Macedónia belügyeibe.

A dokumentumok azt mutatják, hogy az amerikai külügyminisztériumon és a globális gazdasági, fejlesztési és humanitárius segítséget nyújtó, „hírhedten korrupt” Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségen (USAID) át áramlottak a pénzek.

Az USAID körülbelül 5 millió dollárt utalt át Soros Macedóniában aktív csoportjainak, és legalább 9,5 millió dollárt címkézett meg az ügynökség arra, hogy 2016 és 2011 között beavatkozzon a balkáni ország kormányzati ügyeibe.

A külügyminisztérium ilyen célú költekezéséhez nehezebben lehet hozzáférni, ezért a Judicial Watch az információ szabadságát biztosító törvény alapján kérte ki a közérdekű adatokat.

A Judicial Watch az USAID-et is arra kérte, tegye nyilvánossá az adatokat, mert az Egyesült Államokban és Macedóniában különféle forrásokon át kapott előzetes összegek nem tűnnek teljesnek.

A Nyílt Társadalom Alapítvány több tucat civil szervezetet alapított és finanszírozott Macedóniában a konzervatív kormány megdöntése céljából. Egyiküket a Judicial Watchnak nyilatkozó kormányzati tisztségviselő „Soros gyalogságnak” nevezi.

A szóban forgó csoportok ifjúsági mozgalmakat, befolyásos médiumokat és erőszakos demonstrációkat szerveznek a kormány által létrehozott intézmények és politikák aláásására.

Az egyik ilyen csoport macedón nyelvre fordította Saul Alinsky „Szabályok radikálisoknak” című könyvét, és gyakorlati tanácsokat ad a radikális utcai tiltakozóknak.

Az amerikai kormánynak és Sorosnak nagyon nem tetszett, hogy a kétmilliós ország konzervatív kormánya határkerítést épített a macedón–görög határra.

Lovas István