A tegnap délutáni, halálos áldozatokat követelő New York-i terrortámadás feltételezett elkövetője, Sayfullo Saipov állítólag a társadalmi sokszínűség élénkítésére kitalált “diverzitás vízummal”, vagyis vízumlottó segítségével léphetett be az Egyesült Államokba, állítja a Breitbart.com cikke.

Képernyőfotó: Breitbart.com


Képernyőfotó: Breitbart.com

Az ABC News szerint a 29 éves férfi Üzbegisztánból érkezett az Egyesült Államokba 2010-ben, miután kihúzták a nevét az úgynevezett vízumlottón, később pedig megszerezte a munkavállaláshoz szükséges zöld kártyát.

A vízumlottón keresztül évente 50 ezer vízumot osztanak ki a világ különböző részéről jelentkező külföldieknek. Ezek közül számtalan országról köztudott, hogy a terrorizmus melegágyai, így például Jemen, Libanon, Nigéria, vagy Szomália.

Donald Trump elnök Tom Cotton és David Perdue szenátorokkal karöltve már augusztus óta a vízumlottó beszüntetése mellett ágál. Ez része a szenátorok által javasolt és az elnök által támogatott, úgynevezett RAISE (Reforming American Immigration for Strong Employment) törvénytervezetnek is, amelyet még februárban mutattak be. Ennek lényege az, hogy felére csökkentené a bevándorlók számát azzal, hogy 50 százalékkal kevesebb zöld kárty kiadását engedélyezné évente. Ezen túl 50 ezerben maximálná az egy esztendő alatt befogadható menekültek számát és teljes egészében eltörölné a vízumlottót.

Egy, a Breitbart Newsnak adott interjújában Cotton szenátor azt mondta, a vízumlottó nem szolgálja az Egyesült Államok nemzeti érdekeit, mivel véletlenszerűen jutalmaz külföldi állampolgárokat.
“A vízumlottó semmiféle kézzel fogható humanitárius vagy gazdasági érdeket nem szolgál” – állította. – “Egy olyan stratégiáról van szó, amely már rég nem hasznos, és valójában már nem is szolgálja a sokszínűséget, hiszen a legtöbben Európából veszik igénybe”.

2011-ben, egy évvel azután, hogy a legutóbbi New York-i támadás feltételezett elkövetője, Saipov megérkezett az Egyesült Államokba, Janice Kephart nemzetbiztonsági szakértő a Kongresszus előtt arról beszélt, milyen biztonsági kockázatokat hordoz magában a vízumlottó. 
“A diverzitás vízumlottó egy sajnálatos vakfolt a bevándorlási rendszerünkben, amely már rég szolgálja azt a célt – bármi is volt az -, amit egykoron szolgált” – fogalmazott 2011-ben Kephart. – “Az erre az 50 ezer ‘vízumlottós’ bevándorlási helyre pályázóknak minimális képességekkel kell rendelkezniük. Sem végzettségüket, sem személyazonosságukat nem lehetséges megfelelő módon ellenőrizni. A programon keresztül fogalmunk sincs róla, valójában kik ezek a pályázók és milyen céllal jönnének az Egyesült Államokba. A program a nemzetbiztonság szempontjából egy sebezhető pont, és terroristák és a szervezett bűnözés tagjai is használták már nem csupán arra, hogy belépjenek az Egyesült Államokba, de másokat is magukkal hozzanak”.
“A külügyminisztérium nem hivatalos közlése szerint a program telis-tele van csalásokkal, részben azért, mert a pályázás feltételei annyira alacsonyak” – folytatta Kephart. – “Azt állítják, a program szigorú alkalmassági követelményeket támaszt, ugyanakkor csak középiskolai végzettséget vagy annak megfelelőjét, vagy pedig az elmúlt öt évből legalább két évnyi munkatapasztalatot követel meg egy olyan szakmában, amelynek ellátásához minimum kétéves tanulmányok szükségesek. A vízumra jogosult országok nagy részében sem a tanulmányok, sem a munkatapasztalat nem igazolható, a személyazonosságról nem is beszélve. Az amerikai nagykövetségek konzuli irodái ezért iszonyú mennyiségű időt töltenek azzal, hogy megpróbálják megállapítani, az emberek azok-e, akiknek mondják magukat és megfelelnek-e a program követelményeinek”.

A Breitbart News emlékeztet, hogy a demokrata párti politikusok, a republikánusok egy része, a fősodratú média és a nagyvállalatok lobbicsoportulásai mind a RAISE és Trump bevándorláspolitikája ellen hadakoznak.

(demokrata.hu)