20 évvel a fal lebontása után átlagosan minden hetedik német (15 százalék) visszaállítaná a kettéosztott Németországot. Ez derült ki a Forsa közvélemény-kutató cég szerdán nyilvánosságra hozott körkérdéséből, melyet a Stern magazin és az RTL televíziós csatorna rendelt meg. Eszerint a nyugatiak 16 százaléka, a keletieknek azonban csak 10 százaléka szeretné visszaállítani a falat.

A kettéosztott Németországot üdvözlők közt átlagon felüli a főiskolát végzettek (26 százalék) és a baloldali pártokra szavazók (21 százalék) aránya.

Arra a kérdésre, hogy mit tehetne a politika az ország egységének elősegítéséért, a megkérdezettek 55 százaléka felelte azt, hogy szüntessék meg a bérek és fizetések adójára kirótt szolidaritási pótlékot, 50 százalék érvelt a keleti nyugdíjak felemelése mellett. 38 százalékuk gondolta úgy, hogy az NDK Stasi-aktáit békén kellene hagyni. 24 százalék a keleti országrészből származó miniszterek számát növelné, és 18 százalék érvelt a keletiek adókedvezménye mellett. A kérdőív lehetővé tette a többszöri válaszadást.

(stern.de, hirtv.hu)