„A civil lakosságra ráeresztették Zelenszkij vérszomjas kutyáit”

Hirdetés

– így értékelik az ukránok mindazt, ami napok óta zajlik a kelet-európai országban. Kijev még talán soha nem engedte el ennyire a gyeplőt: szinte mindenhol hadkiegészítő kommandók vadásznak a korban megfelelő 18 és 60 év közötti hadköteles korú férfiakra – ismerteti a Magyar Nemzet.

Az ukrán sajtóhírek szerint Volodimir Zelenszkij fel van háborodva azon, hogy 2024-ben – az előző évhez képest – egymillióval több hadköteles kapott halasztást a mozgósítás alól. Jelenleg több mint másfél millió fő rendelkezik valamilyen felmentéssel, ami arról tanúskodik, hogy az emberek hajlandóak az utolsót is kifizetni annak érdekében, hogy ne vigyék el őket a frontra.

A napokban az egyik Hmelnickij megyei felmentésekért felelős orvosi bizottság vezetőjének otthonában találtak négy és félmillió dollárt a hatóságok.

A férfi a razzia előtt félmillió kidobott az erkélyről, nehogy a szervek találják meg azt. És ez csak egy város, és egy hivatalnok Ukrajnában. Köztudott, hogy az ilyen ügyek csak a jéghegy csúcsai: nagyságrendekkel nagyobb összegeket kell felfele osztani Kijevnek, hogy a biznisz tovább működhessen.

Lassan úgy is lehetne fogalmazni, hogy Ukrajnában több korrupcióban érdekelt csinovnyik van, mint ahányan bujkálnak a sorozás elől. Akinek van pénze, az kifizeti, hogy ne vigyék a frontra, akinek pedig nincs, az megy a húsdarálóba az egyébként fegyvert forgatni tudó rendőrök és hadkiegészítők helyett. Náluk ugyanis kvóta van – írja a Magyar Nemzet.

Korábban írtuk

Vadászni kezdtek a korban megfelelő férfiakra

Az elmúlt napok minden eddiginél durvább embervadászata azonban már a Zelenszkijben mélyen hívőket is elbizonytalanította. Az ukrán települések utcáit ugyanis ellepték a maszkos fegyveresek, akik szó szerint vadászni kezdtek a korban megfelelő férfiakra. Kijev, Hmelnyickij, Harkov, Odessza, Lemberg és Ungvár még nem látott hasonló akciókat. A kegyetlenség ugyanis olyan szintet öltött, mint még soha korábban.

Kárpátalja megyeszékhelyén például a város központjából rabolták el az embereket, volt, akit elektromos sokkolóval kényszerítettek arra, hogy beszálljon a buszba.

Kijevben az Okeani Elzi nevű népszerű együttes koncertjéről hazafelé igyekvőket hurcolták el. Ilyenre még soha nem került sor a háború kitörése óta, ami azt bizonyítja, hogy az ukrán vezetés rendkívül el lehet keseredve a háború jelenlegi állása miatt.

Halálos áldozata is van a kényszersorozásnak

Nem ritka az sem, hogy valakit úgy megvernek a szadista hadkiegészítők, hogy még azelőtt életét veszti, hogy ráadnák az angyalbőrt.

Az elmúlt hónapokban az ukrán sajtó számos ilyen esetet göngyölített fel, mégsem ítéltek el senkit.

A halotti orvosi jelentéseket többnyire meghamisították, nem maradt hátra csak a gyászoló család, szülő és a gyerekek. Ha pedig valaki bírósági ügyet mert belőle csinálni, azt halálos fenyegetések érték.

A toborzók legutóbb Odesszában vertek meg úgy egy beteg fiatalembert, hogy már senki sem tudta megmenteni. A felvételek tanulsága szerint epilepsziás is lehetett, a segítségére siető nők ugyanis megpróbálták a nyelvét rögzíteni. Később a hírek szerint a férfi a kórházban meghalt.

A további részletekről a Magyar Nemzet oldalán olvashatnak.