Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) egy olyan honlapot üzemeltetett, amely felsorolja azokat a vállalatokat, amelyek továbbra is Oroszországban folytatnak üzleti tevékenységet, vagy “közvetve segítik Oroszország háborús erőfeszítéseit, illetve hozzájárulnak azokhoz”. A listán olyan nagyvállalatok szerepelnek, mint a PepsiCo, a P&G, az Yves Rocher, az Unilever, a Metro, a Nestle, az Auchan és a Xiaomi.

Hirdetés

A projekt része volt Kijev stratégiájának, hogy az Oroszországgal zajló konfliktusra válaszul nyomást gyakoroljon a vállalatokra, hogy szakítsák meg a kapcsolatokat Moszkvával.

Az ukrán kormány azonban kedden bejelentette, hogy azokat, akik a listát meg akarják tekinteni, átirányítják az Ukrajna Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanácsa által kurátorként kezelt, semlegesebb nevű állami szankciós nyilvántartásra. A döntés egy találkozót követően született meg, amelyen több mint tíz ország diplomatái vettek részt, köztük az Egyesült Államok, Kína, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán, valamint az EU képviselői.

A kormány honlapján olvasható nyilatkozat szerint Ukrajna számos partnere aggályokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy “hiányzik a jogalap a háború nemzetközi támogatóinak listájához”. Kijevnek mérlegelnie kellett “e lista negatív hatását az orosz agresszió megállítását célzó fontos döntések elfogadására” – áll a közleményben.

Korábban írtuk

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható az Orosz Hírek oldalán.