Chisinauban Blinken találkozik a 2,5 millió lakosú volt szovjet köztársaság Európa-barát elnökével, Maia Sanduval és más magas rangú vezetőkkel.

Hirdetés

Jim O’Brien európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes pénteken újságíróknak kijelentette, hogy az Egyesült Államok várhatóan „jelentős segélycsomagot” jelent be a moldovai energiagazdaság függetlenségének támogatására, de részleteket nem árult el.

Maia Sandu elnöksége alatt Moldova határozottan elítélte az Ukrajna elleni orosz inváziót, és célul tűzte ki az európai uniós csatlakozást, amelyről október 20-án tartanak népszavazást. Jelentősen csökkentette az orosz földgáztól való függőséget, és bővítette az elektromos áram beszerzési forrásait.

O’Brien közölte azt is, hogy Washington nem lát közvetlen katonai fenyegetést a Dnyeszter melléki szakadár terület részéről, ahol Oroszország az 1990-es évek elejétől békefenntartókat állomásoztat.

Korábban írtuk

„Nem bocsátom előre, hogy meghívják Ukrajnát, hogy csatlakozzon a NATO-hoz, de úgy gondoljuk, hogy lényeges tanújelét adjuk az Ukrajna iránti támogatásnak, amely a háborúja megnyeréséért küzd”

– szögezte le O’Brien.

Chisinau után Antony Blinken Prágába utazik, ahol részt vesz a NATO-külügyminiszterek nem hivatalos tanácskozásán. A találkozó fő célja az észak-atlanti szövetség washingtoni júliusi csúcstalálkozójának az előkészítése, amelyen megemlékeznek a szövetség megalakításának 75. évfordulójáról.