A moszkvai tárca közleménye szerint a parancsnoki központ felállítása sérti a német újraegyesülés során kötött, úgynevezett Kettő plusz Négy szerződés rendelkezéseit, amelyek tiltják NATO-csapatok állomásoztatását Kelet-Németország területén.

Hirdetés

A német haditengerészet új taktikai parancsnoksága – CTF Baltic – hétfői felavatásán Boris Pistorius német védelmi miniszter még arról beszélt, hogy semmilyen hatályos szerződéses kötelezettséget nem sértenek.

„Felhívtuk a nagykövet figyelmét arra, hogy a német kormánykörök ezen lépése a második világháború eredményeinek burkolt revízióját és az ország militarizálását hivatott folytatni” – áll az orosz külügy állásfoglalásban. Moszkva felszólította Berlint, hogy adjon magyarázatot a lépésre.

„Washingtonnak, Brüsszelnek és Berlinnek is tisztában kell lennie azzal, hogy a NATO katonai infrastruktúrájának kiterjesztése az egykori NDK területére nagyon negatív következményekkel fog járni, és nem marad az orosz fél válasza nélkül” – tette hozzá az orosz külügyminisztérium.

Korábban írtuk

A Balti-tenger fontos ellátási útvonal a NATO számára, és kulcsfontosságú gazdasági jelentőséggel bír a szomszédos szövetséges országok szempontjából. Az új főhadiszállással a német haditengerészet feladatokat vesz át a NATO-tól, aminek célja a védelmi felkészültség megerősítése a balti-tengeri térségben.

Németország jelenleg a NATO-szövetség legnagyobb haditengerészetével rendelkezik a Balti-tengeren, ahol a regionális vezető szerepet október 1-jén vette át. Pistorius még hétfőn megerősítette, hogy a CTF Baltic nem egy új NATO-parancsnokság és az nem sérti a Németország újraegyesítésekor kötött „Kettő plusz Négy” szerződést.

A CTF Baltic egy más államok részvételével működő nemzeti parancsnokság, melyet a minisztérium közlése szerint német tengernagy vezet. Az új haditengerészeti parancsnokságban Németországon kívül tizenegy másik ország vesz részt: Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Lettország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország és Svédország. Békeidőben ezekből és más partnerországokból 60 katona tud multinacionális szolgálati posztot betölteni. Válság vagy konfliktus esetén a létszám akár 240-re is növelhető.