Oroszországot tisztességes nyomozás lefolytatása helyett alaptalanul vádolták meg a Szkripal-ügyben – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön a VII. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián.
 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Lavrov szerint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) végrehajtó tanácsának szerdai hágai rendkívüli ülése megmutatta, hogy „az önmagukat komolyan vevő felnőtt emberek nem hisznek abban a mesében, amely Oroszországnak a Szkripal-ügyben való bűnösségéről szól”.
    
„Elfogadhatatlan, hogy mind a salisbury-i incidenssel kapcsolatban, mind pedig egy sor másik helyzetben – az amerikai választásoktól kezdve, a szíriai vegyi támadásokon át, a katalóniai referendumig – konkrét tények felmutatása és tisztességes nyomozás helyett alaptalan vádakkal álljanak elő” – mondta.
    
Lavrov sürgette, hogy a felmerülő problémákat „nemzetközi jogi síkon, becsületesen, bizonyítékok felmutatásával” vizsgálják meg.
    
Az orosz diplomácia vezetője szerint több országot kényszerrel vettek rá arra, hogy a Szkripal-ügy miatt orosz diplomatákat utasítson ki, ami szerinte a diplomáciai etika és a nemzetközi jog súlyos megsértését jelenti. Hangsúlyozta, hogy Oroszország a Szkripal-ügynek tárgyszerű és vegyifegyver-tilalmi egyezménnyel teljesen összhangban álló kivizsgálását követeli.
    
Lavrov hangot adott véleményének, miszerint az Egyesült Államok vezette Nyugat egyoldalú lépései, amelyek szerinte nem egy esetben „kihívó és destruktív természetűek, a globális irányítás mechanizmusának veszélyes egyensúlyvesztéséhez vezetnek”.
    
„Washingtonban, Londonban és más nyugati fővárosokban még mindig nem vonták le a tanulságot Jugoszlávia, Irak, Líbia, Szíria és Ukrajna tragédiája után” – fogalmazott az orosz miniszter.
    
Szavai szerint a Nyugatnak fel kell fognia, hogy nem lehet többet „egy kapura játszani” a világpolitika porondján, és a biztonságnak az euro-atlanti és az ázsiai-csendes-óceáni régióban, csakúgy mint az egész világon „egyenlőnek és oszthatatlannak” kell lennie.
    
Lavrov sürgette, hogy az Új Start megállapodás alapján kezdődjenek tárgyalások az amerikai hadászati hordozóeszközök korszerűsítésével kapcsolatban felmerülő kérdések rendezéséről. Mint mondta, az orosz-amerikai csúcs, amelynek lehetősége Vlagyimir Putyin és Donald Trump elnök március 20-i telefonbeszélgetése során merült fel, nem szabad, hogy elakadjon „a politikai intrikákban és a bürokráciában”.
    
A Szkripal-ügy okozta diplomáciai válság keretében Oroszországból kiutasított 60 amerikai diplomata és családtagjaik csütörtök reggel buszokkal elhagyták az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének épületét.
    
Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.

(MTI)