Fotó: MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz
Teherjármû áll a lengyel kamionsofõrök sztrájkja idején a lengyel-ukrán határátkelõnél, a délkelet-lengyelországi Korczowa falunál 2023. november 7-én.
Hirdetés

Novemberben „exportunk nagyobb hányada a lengyel határon keresztül haladt át, összességében 282 ezer tonna” – ismertette Szviridenko.

„Azonban mielőtt a lengyel fuvarozók megkezdték volna tüntetésüket a határon, a mennyiség 39,3 százalékkal több volt, vagyis csaknem a duplája” – emelte ki.

November 6. óta a lengyel fuvarozók három fő határátkelő – Dorohusk-Jahodin, Hrebenne-Rava Ruska, valamint Korczowa-Krakovec – kamionforgalmát akadályozzák az ukrán határon. November 23-tól egy negyedik ponton – a Medyka-Sehinyi határátkelőn – is blokkolják a forgalmat.

A lengyelek az Európai Unió által ukrán kollégáiknak nyújtott kiváltságok visszavonását követelik, az ukrán kereskedelmi árufuvarozás kötelező engedélyezési eljárásának visszaállítását, valamint az ukrán fuvarozó cégeknek 2022. február 24. (az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete) utánra kiadott engedélyek visszavonását. Azt is követelik, hogy az ukrán fél módosítsa elektronikus kiléptetőrendszerét, amely megnehezíti a lengyel kamionosok hazatérését Ukrajnából.

Korábban írtuk