A tagállamoknak az eddiginél nagyobb szerepet kell kapniuk a jövőben az Európai Unióban – hangsúlyozta a cseh és a szlovák kormányfő.

Fotó: MTI, illusztráció, szerk: demokrata.hu


Fotó: MTI, illusztráció, szerk: demokrata.hu

A tagállamoknak az eddiginél nagyobb szerepet kell kapniuk a jövőben az Európai Unióban – állította egybehangzóan Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő és Peter Pellegrini szlovák kormányfő szerdán Prágában a tárgyalásaik után megtartott sajtótájékoztatón.

„Érzékeljük Európa lehetséges szétesését politikai és gazdasági darabokra” – jelentette ki Peter Pellegrini, aki miniszterelnökké való kinevezése után első ízben látogatott külföldre. Pellegrini szerint a törésvonal nem csak az EU régi és új tagállamai között alakulhat ki, hanem az EU északi és déli tagállamai között is. „Csak nemzeti érdekeink tiszteletben tartása járulhat hozzá ahhoz, hogy ez a folyamat megálljon” – szögezte le az új szlovák miniszterelnök.

A cseh és a szlovák nemzeti érdekek erősebb képviseletére kitűnő eszköz a visegrádi csoport, amelynek a két megnevezett országon kívül még Magyarország és Lengyelország is tagja. Szlovákia a csoport elnöki tisztségét július elején átveszi Magyarországtól. Pellegrini szerint a szlovák elnökség legfőbb célja az lesz, hogy érvényesítse a V4-csoport érdekeit a jövőbeni európai uniós költségvetés előkészítésében és az új bevándorlási szabályokat érintő tárgyalásokon.

Mindkét kormányfő leszögezte, hogy migránsügyben a visegrádi négyes álláspontja egységes. Határozottan elutasítják a betelepítési kvótákat, és a hangsúlyt az Európai Unió külső határainak a megvédésére helyezik. Meggyőződésük, hogy a migrációs problémákat ott kell megoldani, ahol létrejöttek.

„Összeköt minket, hogy nemzeti érdekeinkért harcolunk” – jelentette ki Andrej Babis a visegrádi együttműködéssel kapcsolatban.

A cseh kormányfő hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak reformokra van szüksége. Szerinte a legfontosabb dolog, a belső uniós piac reformjának befejezése. „Én azt vallom, hogy Európának először meg kell találnia a négy alapvető szabadságjogot, és csak azután kellene jobban integrálódnunk” – szögezte le Andrej Babis. Szerinte ez azt jelenti, hogy kevesebb brüsszeli rendeletre van szükség, és a tagállamoknak nagyobb befolyáshoz kell jutniuk.

(MTI)